Koliko je do sada otkriveno varijanti korona virusa i kako su se nazivale?

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

Sojevi korona virusa koji su zabeležni do sada poznati su kao Alfa, Beta, Gama, Delta, Omikron. Nazvani su i još, od Svetske zdravstvene organizacije, kao "sojevi koji brinu".

Svetska zdravstvena organizacija, navedenih pet sojeva korona virusa svrstala je u varijane „koje izazivaju zabrinutost“.

Nazivi varijanti kovid virusa dobili su imena po slovima grčkog alfabeta.

Prvi slučaj korona virusa evidentiran je 6. marta 2020. godine u Bačkoj Topoli. Vandredno stanje proglašeno je 15. marta, a 20. marta zabeležen je i prvi smrtni slučaj.

Ostali sojevi koji su takođe evidentirani su Ipsilon, Zeta, Eta, Teta, Jota, Kapa, Lambda, Mu.

Sojevi koji su „brinuli“

Alfa – prvi slučaj zaraze pojavio se u Velikoj Britaniji. Naučni naziv  B.1.1.7.

Beta – prvi slučaj zabeležen je u Južnoj Africi, naučni naziv B.1.351.

Gama – identifikovan prvi put u Brazilu, a naučni naziv P.1.

Delta – registovan u Indijii pod nazivom B.1.617.2.

Sojevi koji su bili na ispitivanju, osnosno posmatranju, i nisu izazvali naročitu zabrinutost:

Ipsilon (B.1.427 / B.1.429) – SAD, Zeta (P.2) – Brazil, Eta (B.1.525), Teta (P.3) – Filipini, Jota (B.1.526) – SAD, Kapa (B.1.617.1) – Indija, Lambda (C.37) – Peru, Mu (B.1.621) – Kolumbija.

Omikron – najpre je identifikovan u Južnoafričkoj Republici krajem 2021. godine, a nakon toga se proširio po evropskim i azijskim zemljama. Naučni naziv je B.1.1.529. Kada se pojavio, okarakterisan je kao „zabrinjavajući“ sloj. Neke od varijanti omikrona su:

  • Kraken soj jedan deo evolucije virusa. Karakteristika kraken soja jeste da su u svetu pa i kod nas, uglavnom bile blaže kliničke forme.
  • Eris soj, takođe podvarijanta omikrona. Naučni naziv je EG.5, a procenjena kao infekcija niskog rizika.
  • Arcturus soj predstavlja podvarijantu omikrona XBB.1.16. Simptomi kod zaraženih pacijenata su uobičajni simptomi koji se vezuju za kovid, jedina razlika je pojava novog simptoma, konjuktivitisa.

Simptomi omikrona su curenje ili zapušen nos, glavobilja, umor, upaljeno grlo, kijavica.

Pixabay

„Varijante od interesa“ su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, izazivaju teže oblike bolesti, ili zaobilaze imuni sistem i koje se šire u više različitih država.

Poslednja varijanta omiktona koja se pojavila naziva se pirola. Do kraja avgusta ova varijanta korona virusa identifikovana je u Danskoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Portugalu, Kanadi, Velikoj Britaniji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, pirola je, prema rečima epidemiologa Predraga Đurić identifikovana u malom broju slučajeva koji ne mogu da ukažu na realnu rasprostranjenost ove varijante koja je sigurno prisutna i u drugim zemljama. 

U poslednjih sedam dana broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom evidentiran je kod skoro 700 pacijenata.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije