Kolinda Grabar Kitarović o izborima koje je izgubila: Hibridne akcije Rusa…

Datum: 12.09.2023
Podeli Tvituj

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović optužila je Rusiju da se umešala u predsedničke izbore na kojima je izgubila od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, piše N1 Zagreb.

„LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i verovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je doprinelo rezultatu izbora 2020“, rekla je Grabar Kitarović nedavno u podkastu „One Decision“, bivšeg direktora britanske spoljno-obaveštajne službe MI6, ser Ričarda Dirlava.

Kako prenosi N1 Zagreb, jedan od najzanimljivijih delova intervjua odnosi se na ruski uticaj na Balkanu i njena iskustva u razgovorima s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grabar Kitarović je upozorila da „oni koji se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i EU“ koriste izgovore da se to ne bi dogodilo, ocenivši da je trebalo iskoristiti trenutak pre nekoliko godina, kada se celo rukovodstvo BiH slagalo oko pristupanja akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u – „uključujući (predsednika Republike Srpske Milorada) Dodika“.

Ona je dodala da je Dodik danas „proruski i proputinovski nastrojen“ i da „prima instrukcije od Putina ili nekog drugog iz Rusije“.

„Nažalost, izgubili smo priliku jer Republika Srpska sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU“, rekla je bivša predsednica Hrvatske.

Ona je upozorila da Putin „rekreira sfere uticaja“, ali da pritom ide „mnogo dalje od sfere uticaja koju je Rusko carstvo, na primer, imalo na Balkanu, jer nikad nije bilo zainteresovano za Hrvatsku i BiH, uvek je imalo interes istočno od Drine“.

„Ali Putin mi u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, rekao da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO, ali da neće dopustiti da druge zemlje odu“, ispričala je ona.

Grabar-Kitarović je dodala da je to bilo pre ulaska Crne Gore u NATO, što je, kako je ocenila, bilo „znakovito jer su doslovno pokušali da izazovu puč pre nego što se Crna Gora pridružila“.

Ona je rekla i da u u Hrvatskoj nema proruskog biračkog tela, a da su oni koji su otvoreno proruski „podstaknuti ekonomskim interesima“ povezanim s ruskim uticajem na energetski sektor.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije