Kondilomi se lako prenose, a najčešće se javljaju kod mladih

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Kondilomi se najčešće javljaju na genitalijama, ali moguće su i na drugim mestima, poput analnog otvora.

U današnjem društvu, gde se informacije brzo prenose i lako su dostupne, bitno je imati pouzdane izvore i saznati prave činjenice o potencijalnim zdravstvenim izazovima. Jedan od tih izazova, koji ne zaobilazi ni mlađu populaciju, su kondilomi, objašnjava za N1 dermatovenerolog dr Danijela Babović.

Šta su kondilomi?

„Kondilomi, ili anogenitalne bradavice, su izraštaji na koži uzrokovani HPV virusom. Karakterišu ih mekane, izdužene formacije koje mogu biti svetlocrvene boje ili boje kože“, kaže dr Babović.

Ona dodaje da se najčešće javljaju na genitalijama, ali moguće su i na drugim mestima, poput analnog otvora.

„Osim što predstavljaju estetski problem, kondilomi nose sa sobom rizik. Zaražene osobe mogu preneti HPV na svoje partnere. Neki tipovi HPV-a su povezani s ozbiljnijim zdravstvenim stanjima, kao što je karcinom grlića materice“, upozorava sagovornica portala N1.

Kako da ih prepoznate?

Prema rečima dr Babović prvi korak je informisanje. Mladima se savetuje da prepoznaju simptome i da se konsultuju s lekarom ukoliko ih primete.

„Na početku, ove promene su u vidu malih bledožutih papula koje se kasnije izdužuju i dobijaju izgled papilomatoznih izraštaja sa oštrim vrhom.

Ukoliko na genitalijama ili oko analnog otvora uočite ovakve promene potrebno je da se obratite vašem lekaru jer su ovo upravo predilekciona mesta za pojavu kondiloma.

„Tačno postavljanje dijagnoze i adekvatno lečenje smanjiće komplikacije koje mogu nastati i smanjiće mogućnost prenosa drugoj osobi“, navodi doktorka.

Ona ističe da postoji više tretmana, uključujući i radiotalasnu destrukciju, koja je pokazala visoku efikasnost u uklanjanju kondiloma.

„Mladi su četo uplašeni prilikom posete i zato ih ovim putem savetujem da se jave na pregled i da ne brinu o diskreciji ili o bolu prilikom procedura, jer metode koje se primenju maksimalno su komforne za pacijenta“, dodala je dr Babović.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije