Kosovo odobrilo sporazum o kretanju ličnim kartama na Zapadnom Balkanu

Datum: 23.02.2023
Podeli Tvituj

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Nacrt zakona za ratifikaciju Sporazuma o slobodnom kretanju sa notifikacijama na papiru na Zapadnom Balkanu, o kome se očekuje glasanje tokom 23. februara iu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon stupanja na snagu, omogućiće bezvizno kretanje građana sa Kosova i iz Bosne.Vlada Kosova je ovaj sporazum odobrila 8. februara, pre nego što je ratifikovan u Skupštini.

A ako sporazum bude usvojen danas u Vijeću ministara, biće upućen na odobrenje Parlamentu Bosne i Hercegovine.Ovaj sporazum je jedan od tri sporazuma postignuta u Berlinu 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa.

Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova i građani obe zemlje moraju imati vizu ako žele da putuju u dotične zemlje.Kosovo je 2014. godine odlučilo o recipročnoj meri u pogledu viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine.

Vizni režim je omeo putovanja građana koji žive na Kosovu, a koji su poreklom iz Bosne. Radio Slobodna Evropa, prošla godina donela je priznanja pojedinih građana, koji su rekli da čekaju ukidanje viza, jer bi to za njih značilo "kraj agonije".

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije