'Kršenje međunarodnog prava' tvrdi Vašington, Rusija - SAD da obustave 'neprijateljske letove'

Datum: 15.03.2023
Podeli Tvituj

jedinjene Države su incident presretanja njihovog drona iznad Crnog mora od strane ruskih ratnih aviona, koji je rezultirao američkim obaranjem bespilotne letelice, nazvale "drskim kršenjem međunarodnog prava" uzrokovanim "nesigurnim i neprofesionalnim presretanjem".

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov pozvao je u sredu Vašington da prekine "neprijateljske letove" u blizini ruskih granica.

"Polazimo od principa da će se SAD uzdržati od daljih spekulacija u medijskom prostoru i prekinuti letove u blizini ruskih granica", naveo je Antonov na Telegramu.

"Svaku akciju sa upotrebom američkog naoružanja smatramo otvoreno neprijateljskom", dodao je Antonov.

Ruski avioni su bacali gorivo na dron MQ-9 u očiglednom pokušaju da ga zaslepe ili oštete i poleteli su ispred letelice pre nego što se jedan od mlaznjaka sudario sa propelerom drona, rekao je portparol Pentagona, brigadni general Patrick Ryder.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće John Kirby je rekao da je predsednik SAD obavešten o incidentu.

Kirbi je rekao da će američki zvaničnici direktno kontaktirati ruske kolege kako bi izrazili zabrinutost SAD "zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja".

"Letimo preko tog vazdušnog prostora dosledno već godinu dana i to ćemo nastaviti da radimo", dodao je Kirby.

Portparol Stejt departmenta Ned Price kazao je da su Sjedinjene Države pozvale ruskog ambasadora na razgovor te da je američka ambasadorka u Moskvi uložila "snažan prigovor".

Price je rekao da incident predstavlja "drsko kršenje međunarodnog prava".

"Sarađujemo direktno sa Rusima, ponovo na višim nivoima, kako bismo preneli naše oštre primedbe na ovo nesigurno, neprofesionalno presretanje, koje je izazvalo obaranje bespilotne letelice SAD", istakao je Price.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je da je njegov avion došao u kontakt sa dronom, za koji je rečeno da se srušio zbog "oštrog manevrisanja". Navodi da je dron otkriven u blizini poluostrva Krim, koje je Moskva ilegalno anektovala od Ukrajine 2014. godine.

"Ruski lovci nisu koristili oružje, nisu došli u kontakt sa [dronom] i bezbedno su se vratili na svoj matični aerodrom", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je takođe navelo da je dron leteo bez aktiviranja svojih transpondera, koji omogućavaju da avioni budu otkriveni radarom.

Američki general Ryder je ranije rekao da je američka vojska morala da sruši dron u Crno more zbog štete koju je pretrpeo kada je došao u kontakt sa ruskim avionom. Istakao je da nije znao za bilo kakvu radio komunikaciju između ruskih i američkih zvaničnika u vreme incidenta.

Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer nazvao je incident "još jednim nepromišljenim činom" ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove vojske.

"Želim da kažem gospodinu Putinu: Prestanite sa ovim ponašanjem pre nego što postanete razlog za nenamernu eskalaciju", rekao je Schumer u obraćanju Senatu.

Dron MQ-9 je obavljao rutinsku obaveštajnu, nadzornu i izviđačku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letelica, rekao je komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, James Hecker.

Presretanje je dovelo do potpunog gubitka MQ-9, rekao je Hecker.

Ryder je rekao da ostaci drona još nisu pronađeni.

NATO diplomate u Briselu potvrdile su da se incident dogodio, ali su rekli da ne očekuju da će eskalirati u dalju konfrontaciju.

Incident prati obrazac opasnih akcija ruskih pilota tokom interakcije sa američkim i savezničkim avionima iznad međunarodnog vazdušnog prostora, uključujući i iznad Crnog mora, navodi se u saopštenju.

Američke snage rutinski lete avionima širom Evrope iznad suverene teritorije i širom međunarodnog vazdušnog prostora u koordinaciji sa državom domaćinom i međunarodnim zakonima, navodi se u saopštenju.

Incident se dešava usred rasta rusko-američkih tenzije zbog rata Moskve u Ukrajini, koji je Rusija pokrenula 24. februara 2022. godine.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije