Kurti i Kamberi razgovarali o poslednjem o dijalogu Kosova i Srbije

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Kosovo Aljbin Kurti, danas je na sastanku koji je imao sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije, Šaipom Kamberijem razgovarao o aktuelnim političkim tokovima.

Jedna od tema biio je i  o ovonedeljni sastanak u okviru procesa dijalogu na visokom nivou u Briselu i stavu Vlade Kosova.

Poslanik Šaip Kamberi, naglasio je da je zajedno sa bošnjačkim poslanicima SDA  inicirao pet nacrta zakona, među kojima i onu za zaštitu prava i sloboda manjina; za sedišta i teritoriju sudova; za promenu zakona o upotrebi nacionalnih simbola; za izmenu skupštinske uredbe tako da manjinske liste imaju mogućnost formiranja poslaničke grupe sa tri poslanika umesto pet koliko je potrebno za centralne stranke, kao i nacrt rezolucije o Srebrenici.

U saopštenju Vlade Kosova navodi se da je Kamberi u razgovoru sa Kurtijem, naglasio da "nažalost ove inicijative ometa predsednik srpskog parlamenta time što nisu uvrštene na dnevni red, čak ni da se o njima raspravlja".

Premijer je čestitao poslaniku Kamberiju na zalaganju i odlučnosti i pružio mu punu podršku za afirmaciju položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije