Kurti: Mediteranske igre najveći međunarodni događaj u istoriji Kosova

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na sednici Vlade da će za potrebe održavanja Mediteranskih igara 2030. renovirati 10 sportskih objekata, te izgraditi nacionalni stadion, kompleks olimpijskih bazena, teniski kompleks i streljana.

Kosovski premijer je podsetio da je prošle nedelje na Skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI) u Grčkoj, Priština zvanično proglašena za domaćina Mediteranskih igara „Priština 2030“, napominjući da su dobili priliku da organizuju najveći međunarodni događaj u istoriji Kosova.

"Prvi put se ovaj događaj organizuje u zemlji bez izlaza na more. Republika Albanija će nam omogućiti da koristimo obalu Drača za jedrenje za koje je potreban pristup moru. Ugostićemo preko 5.000 sportista iz 25 država članica Međunarodnog komiteta Mediteranskih Igara, uključujući 18 zemalja iz Evrope, dve iz Azije i pet iz Afrike", rekao je on.

Kosovo i Albanija sa 11 opština među kojima su Priština, Gnjilane, Mitrovica, Đakovica, Prizren, Uroševac, Peć, Glogovac, Srbica, Podujevo i Drač biće centri za 23 sportske discipline u okviru Mediteranskih Igara.

Ukupan broj sportskih objekata uključenih u početni koncept ovog projekta je 24, rekao je premijer Kosova.

"Biće renovirano 10 sportskih objekata, uključujući Palatu omladine i sporta, izgradićemo četiri nova: Nacionalni stadion, Kompleks olimpijskih bazena, Teniski kompleks i streljanu, pet privremenih infrastrukturnih investicija i pet drugih projekata koji su u izgradnji ili na završetku, među kojima su stadion "Adem Jašari" u Mitrovici i Stadion grada Gnjilana", kazao je Kurti.

Organizacija ovakvih događaja, prema oceni premijera, "osim što predstavlja priliku za unapređenje ili modernizaciju javne infrastrukture, kao i povećanje pažnje za unapređenje sporta, služi i kao platforma za učvršćivanje imidža na međunarodnoj areni, ekonomski razvoj kroz sportski turizam, ali i otvaranje novih radnih mesta".

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije