Kurti: Srbija odbila da potpiše sporazum, Kosovo je konstruktivno

Datum: 12.03.2023
Podeli Tvituj

Izražavajući žaljenje što neće moći da bude deo Foruma u Manhajmu, premijer Kosova Aljbin Kurti putem video poruke kazao je da u ovom trenutku nije lako biti premijer Kosova zbog mnogih dešavanja. On je još jednom ponovio stav Kosova po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Kurti je podsetio da građani Kosova razumeju Ukrajince bolje od bilo kog drugog naroda i da stoje uz njih svaki dan i u bilo koje vreme.

Kurti je, između ostalog, tokom ove video poruke govorio o sastanku koji će biti održan 18. marta u Ohridu, gde je pomenuo odbijanje Srbije da pristane na sporazum koji je predložila EU.

Dodao je da mu je na trilateralnom sastanku u Briselu 27. februara ponuđena prilika da u ime Republike Kosovo potpiše 'osnovni sporazum'.

„Nažalost, predsednik Srbije je to odbio. Odbijanje je izneo u javnost nakon što je napustio sastanak“, rekao je Kurti, dodajući „sledeće nedelje ćemo se ponovo sresti u Ohridu, u Severnoj Makedoniji“.

„Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše predlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slažu sa sadržajem".

Kurti je dalje naveo da Kosovo svakodnevno dokazuje kreativnost i konstruktivnost.

„Smatramo da osnovni sporazum Kosova i Srbije predstavlja napredak ka međusobnom priznavanju dve države“, dodao je kosovski premijer.

Kurti je izrazio uverenje da potpuna normalizacija odnosa zahteva priznanje, kao centralni deo sporazuma.

Forum u Manhajmu, u Nemačkoj, organizuje se na inicijativu studenata Univerziteta u ovom gradu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije