Lajčak u poseti Kosovu i Srbiji

Datum: 06.02.2023
Podeli Tvituj

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u ponedeljak boravi na Kosovu i u Srbiji. Vlada Kosova je za Radio Slobodna Evropa potvrdila da će Lajčak tokom radnog ručka razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bislimijem. Evropski zvaničnik će u večernjim satima otputovati u Beograd.

Izvori Radija Slobodna Evropa u EU nisu izneli detalje o detaljima posete, već samo da će Lajčak sa sagovornicima razgovarati o narednim koracima dijaloga, posebno za unapređenje evropskog predloga za normalizaciju odnosa između strana, ali i za sprovođenje svih dogovora postignutih u okviru dijaloga.

Lajčak je posetio Kosovo pre deset dana, kada je održao radnu večeru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnikom Bislimijem.

Kosovska strana je pod pritiskom međunarodne zajednice, jer se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Prištinske vlasti su do sada odbijale da to urade.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz uslove.

Ti uslovi, između ostalog se odnose na to da Zajednica opština sa srpskom većinom "mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo", da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno da mora da promeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, već da služi isključivo saradnji između opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Evropska strana se do sada nije oglasila oko Kurtijevih uslova. Zvaničnici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da se očekuje da Priština ispoštuje svoje obaveze.

Dogovor o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je postignut u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Formiranje Zajednice je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije