Ljačak nakon sastanka sa Kurtijem: Moja očekivanja ispunjena

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslav Lajčak, ocenio je današnju posetu Kosovu kao konstruktivnu i veoma korisnu.

On je, nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, razgovarao sa novinarima, rekavši da su njegova očekivanja od sastanka sa premijerom zemlje ispunjena u pogledu toga kako Kosovo vidi sprovođenje plana evropskog predloga.

„Imali smo konstruktivan, veoma važan i koristan razgovor sa premijerom Kurtijem. Sastao sam se i sa predsednicom Osmani, sa kojom sam razgovarao, a sastaću se i sa liderima opozicije i međunarodne zajednice. Glavna svrha ove posete je dobijanje potrebnih informacija o tome kako Kosovo vidi sprovođenje sporazuma i ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u tom pogledu“, naglasio je Lajčak.

On je dalje rekao da će u ponedeljak i utorak boraviti u Beogradu sa istim ciljem, da vidi kako vide primenu ovog sporazuma.

„...Nadam se da ćemo biti spremni da izdamo dokument na ohridskom sastanku, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem više jer se sastanci nastavljaju. Sa premijerom Kurtijem smo razgovarali tačno zbog čega sam došao i sada znam mnogo više o očekivanjima Kosova za sprovođenje sporazuma“, dodao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li će biti potpisivanja sporazuma u ​​Ohridu i da li treba da ga ratifikuje Skupština Kosova, Lajčak je rekao da se za sada „fokusiramo na finalizaciju, a zatim na formalizaciju“.

„Doći ćemo do toga, ali drugi korak je finalizacija. Kako kažu, prelazimo preko tog mosta i kada stignemo tamo nadamo se da ćemo se potpisati u Ohridu. Što se tiče parlamenta, on je deo toga jer ovaj sporazum mora da bude ratifikovan u Skupštini Kosova. Obe strane imaju interne procedure koje se moraju poštovati“, podvukao je Lajčak.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije