Macron u Kazahstanu počeo centralnoazijsku turneju

Datum: 01.11.2023
Podeli Tvituj

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) stigao je u sredu u Kazahstan, na prvu etapu svog putovanja po centralnoj Aziji, regiona koji se dugo smatrao dvorištem Rusije i koji je privukao pažnju Zapada posle početka rata u Ukrajini, javio je AFP.

Bogat naftom Kazahstan već se pojavio kao alternativni snabdevač za evropske zemlje koje su prestale da uvoze taj energent iz Rusije i takođe predstavlja važnu kariku nove trgovinske ruti Kina-Evropa koja zaobilazi Rusiju.

Na sastanku sa kazahstanskim predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim, Makron je pohvalio Astanu što je odbila da stane na stranu Moskve po pitanju Ukrajine i rekao da dve zemlje planiraju da potpišu značajne poslovne sporazume.

"Moći ćemo da ostvarimo napredak u važnim međunarodnim pitanjima, da istaknemo našu posvećenost Povelji Ujedinjenih nacija i principima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet", rekao je francuski predsednik.

Rusija je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim zemljama centralne Azije. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da Zapad pokušava da odvuče ruske "susede, prijatelje i saveznike" od Moskve.

Kazahstan i Uzbekistan, koji je Makronova sledeća destinacija, odbili su da priznaju rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i obećali su da će se pridržavati zapadnih sankcija protiv Moskve, dok navode da su njihovi strateški partneri i Rusiju i zapadne zemlje, poput Francuske.

Pored nafte, Kazahstan je veliki izvoznik uranijuma, a francuska kompanija Orano već ima zajedničko preduzeće s državnom nuklearnom kompanijom Kazatomprom.

Kazahstanska vlada je saopštila da se planiraju razgovori o energetskoj saradnji, trgovini i regionalnim i globalnim pitanjima.

"Vašu posetu možemo nazvati istorijskom, veoma važnom", rekao je Tokajev Makronu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije