Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

Datum: 17.03.2023
Podeli Tvituj

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg sumnjiči za ratne zločine, uključujući i nezakonitu deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju.

Sud je saopštio da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika "u kontekstu situacije u Ukrajini".

U saopštenju je naveo da je izdat nalog i za Marijom Lvovom-Belovom, ruskom službenicom za prava deteta koja navodno bila uključena u preseljenje ukrajinske dece u Rusiju.

Oni se sumnjiče da su "dela počinili direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih", navodi se u saopštenju.

"Postoje razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece"m navodi se u saopštenju od 17. marta.

https://twitter.com/IntlCrimCourt?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1636746559588036610%7Ctwgr%5Ec8f45f7e57a262deafc42441199c3512af0f91c9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodnaevropa.org%2Fa%2Fputin-nalog-za-hapsenje-sud%2F32323133.html

Iz Kremlja nije bilo komentara.

"Istorijska odluka za Ukrajinu"

Ukrajinski glavni tužitelj Andriy Kostin pozdravio je potez Međunarodnog krivičnog suda.

"Od sada ruski predsjednik ima službeni status osumnjičenika za međunarodni zločin. Ovo je istorijska odluka za Ukrajinu i cijeli sistem međunarodnog prava", kazao je.

Uprkos rastućim dokazima koji govore suprotno, Rusija je u više navrata negirala optužbe za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava, otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Smatra se da Lvova-Belova, komesarka za prava deteta, radila pod komandom Putina, prema rečima američkih zvaničnika, nadgledala je deportaciju "hiljada" ukrajinske dece u Rusiju.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dodalo ju je 15. septembra 2022. godine na listu sankcionisanih.

"Rad Lvove-Belove posebno uključuje prisilno usvajanje ukrajinske dece u ruske porodice, takozvano 'patriotsko vaspitanje' ukrajinske dece, zakonodavne promene za ubrzavanje davanja državljanstva Ruske Federacije ukrajinskoj deci i namerno odvođenje ukrajinske dece od strane ruskih snaga", saopštilo je tada američko Ministarstvo.

HRW: "Prvi korak za okončanje nekažnjivosti"

Organizacija "Human Rights Watch" dokumentovala je transfere ukrajinskih civila i nazvala ih "ozbiljnim kršenjem zakona rata koji predstavljaju ratne zločine i potencijalne zločine protiv čovečnosti".

Ova organizacija je saopštila da je nalog za hapšenje Putina "prvi korak za okončanje nekažnjivosti, koja je ohrabrivala odgovorne u ruskom ratu protiv Ukrajine".

"Nalog šalje jasnu poruku da davanje naredbi ili tolerisanje teških zločina protiv civila može dovesti do zatvorske ćelije u Haagu. Sudski nalozi su poziv na uzbunu drugima zlostavljaju ili to prikrivaju da njihov dan na sudu dolazi, bez obzira na njihov čin ili položaj", kazao je Balkees Jarrah iz organizacije "Human Rights Watchu".

Međunarodni krivični sud naveo je da su nalozi za hapšenje obično tajni, kako bi se zaštitila istraga, žrtve i svedoci. No, ovaj put je napravljen izuzetak s obzirom na to da se zločini nastavljaju, saopšteno je.

Iz Suda je navedeno da nalog za hapšenje može doprineti sprečavanju daljnjih zločina.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije