Ministar unutrašnjih poslova RS: Šmit posetom Banjaluci želeo da izazove incidente

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije najavio svoju jučerašnju posetu Banjaluci i da je time, kako je rekao, ugrozio svoju sigurnost, jer mu javnost nije naklonjena.

Karan je za novinsku agenciju Srna ocenio da je Šmit, time što organima za provođenje zakona nije najavio svoj dolazak u Banjaluku, „želeo da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva“.

„Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim delovanjem snosi deo odgovornosti za stanje bezbednosti. Ovaj njegov potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi“, kazao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Šmit je prethodno, 12. septembra, otkazao posetu Banjaluci, nakon što je iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika izdata naredba da se visoki predstavnik ne može u službenim prostorijama sastati sa potpredsednikom RS Ćamilom Durakovićem.

Prethodno je Dodik, koji Šmitu osporava legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a, zapretio da će entitetske vlasti doneti uredbu o zabrani ulaska Šmitu na teritoriju RS, a da će, ako to ipak učini, biti uhapšen.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović zatražili su od Ministarstva spoljnih poslova podatke o tome koji je status Šmita u BiH, te ko čini njegovo obezbeđenje i po kojem osnovu.

Iz MSP BiH je odgovoreno da Šmit i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije