Muslimani slave Ramazanski Bajram

Datum: 21.04.2023
Podeli Tvituj

Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika počinje danas. Muslimani širom sveta obeležavaju kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Molitvom posle svitanja, muslimani obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu. Vernici se raduju jer su postili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Običaji na Bajram

Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, dok se treći dan u duhu zajedništva provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje posle molitve, a posle odlaska u džamiju vernici obilaze grobove predaka i pomole se. Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza. Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja.

Ovaj praznik obično se čestita: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i dela.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije