Najmanje pet civila ubijeno u ruskom granatiranju istoka i jugoistoka Ukrajine

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Najmanje pet civila ubijeno je, a nekoliko ih je ranjeno u ruskom granatiranju stambenih područja na istoku i jugoistoku Ukrajini tokom prošlog dana, izvijestile su vlasti u srijedu.

Tri osobe su ubijene u granatiranju sela u istočnoj regiji Donjecka, naveo je 8. novembra Ured glavnog tužitelja, dodajući da je pokrenuta istraga o ruskom kršenju zakona ratovanja.

"Ruska vojska je pogodila selo Bahatir, u okrugu Volnova, vjerovatno višecijevnim raketnim sistemom Smerč", naveo je Ured.

"U epicentru udara bilo je gusto naseljeno stambeno područje, uz koje nema vojnih objekata. Kao posljedica eksplozija oštećeno je i uništeno više od desetak privatnih kuća", dodaje se.

U saopćenju se navodi da su ispod ruševina kuće pronađena tijela 58-godišnjeg muškarca, njegove 60-godišnje supruge i njihovog 33-godišnjeg susjeda.

U regiji Harkiv, 57-godišnji civil je ubijen, a tri policajca su ranjena u ruskom granatiranju područja Kupjanska, navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, dodajući da je u napadu oštećena i željeznička stanica.

U južnoj regiji Herson najmanje je jedan civil ubijen, a drugi je ranjen u ruskom granatiranju, rekao je u srijedu regionalni guverner, Oleksandr Prokudin.

"Proteklog dana neprijatelj je izveo 108 napada, ispalivši 538 granata iz minobacača, artiljerije, raketnih bacača Grad, tenkova, dronova i aviona. Neprijatelj je ispalio 16 granata na grad Herson", napisao je Prokudin na Telegramu.

On je dodao i da ruska vojska gađala druga stambena područja i fabriku u okrugu Herson.

Ukrajinske snage vode 45 borbi duž prve linije fronta, objavio je u srijedu Glavni stožer ukrajinske vojske.

Vojska je rekla da su ruske trupe nastavile s pokušajima da opkole grad Avdijevku u Donjecku, u kojoj su ukrajinski branitelji odbili 14 napada tokom prošlog dana.

Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je najavio raspoređivanje više protuzračnih odbrambenih sistema NASAMS koje isporučuje Zapad dok se Ukrajina priprema za očekivano povećanje ruskih zračnih napada usmjerenih na njezinu energetsku infrastrukturu tokom hladne sezone.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije