Nutricionistkinja objasnila zašto kafu ne bi trebalo da pijete odmah nakon buđenja

Datum: 13.11.2023
Podeli Tvituj

Posezanje za svežom kafom ujutru je praksa za većinu ljudi, ali prema mišljenju stručnjaka, može vam doneti više štete nego koristi.

Kofein povećava pažnju i budnost povećanjem količine hormona stresa kortizola u ljudskom telu.

Problem je što kortizol prirodno raste kada se čovek ujutru probudi, što znači da ispijanje kafe u to vreme ima negativan efekat jer dodatno aktivira lučenje kortizola.

Ljudi koji piju kafu u roku od dva sata nakon buđenja zapravo čine svoje telo imuno na kofein. Prvu kafu je najbolje popiti tek nakon što padne nivo kortizola, što je u većini slučajeva između 9.30 i 11.30. Sa ovim se slaže i nutricionista Sara Bruer, koja kaže da je idealno vreme za kafu upravo u 10 časova.

Ovo se, naravno, odnosi na ljude koji se bude u sedam ili osam časova zbog posla.

„Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je veoma loše piti kafu jer kofein oponaša reakciju na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči“, objasnila je nutricionista.

Ako popijete kafu najmanje dva sata kasnije, nećete osećati anksioznost i nemir. Takođe se savetuje da ne pijete kafu prekasno uveče jer, opet iz istog razloga, možda ćete imati poteškoća sa spavanjem. Poslednju kafu obavezno popijte pre 17.30, prenosi N1 Zagreb.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije