Odluka MINT-a ne pomera cene derivata

Datum: 02.08.2023
Podeli Tvituj

Stupanje na snagu odluke o ograničenju dobiti naftnih radnika nije uticalo na cenu naftnih derivata na tržištu. U utorak su bili na istoj vrednosti kao i pre odluke donete u petak.

Ali Ministarstvo trgovine je saopštilo da su njegovi inspektori tokom dana bili na terenu i da će analizirati svaku tačku goriva kako bi istakli način na koji se cene određuju i da li se poklapaju sa zadatom profitnom maržom.

„Pre donošenja rešenja o trgovačkoj marži, inspektori su 10 dana bili na svakom satu i uveče, provera cena i istim tempom se nastavlja na terenu. Cene su različite, pošto se snabdevaju zemlje regiona, cene su kao i referentne“, rekla je ministarka Rozeta Hajdari.

Ali ministar Hajdari nije odgovorio na pitanja da li je, pre dodeljivanja margine, urađena preliminarna studija o efektima sličnih odluka prošle godine.

„Inspekcija je na nedeljnom i dnevnom nivou videla da ima promena u ulju i obavestila je kabinet o promenama i mi smo obavešteni na dnevnom nivou.

Što se ove mere tiče, Ministarstvo je pre dana podnelo žalbu od Udruženja naftnih radnika u kojoj se tvrdi da će odluka imati pogubne posledice po naftne kompanije.

Predsednik ovog udruženja Fadil Berjani je istakao da Kosovo ima najniže cene u regionu, sa izuzetkom Severne Makedonije.

„Sve ostale države imaju više cene. Građani imaju pravo da se žale, ali cene su realne na tržištu. Apelujem na Kurtija da povuče odluku. Ako je bilo koja kompanija zloupotrebila cene, neka bude krivično gonjena. Cena za naš standard bi bila standardno 1 evro, ali zavisi od tržišta”.

Vlada je još prošlog marta odredila komercijalnu maržu za proizvođače nafte, nakon kretanja cena koja su nastala kao posledica rata u Ukrajini. Pored marže, na svakih 24 sata određivane su cene po litru derivata.

Ali kada je odluka istekla, posle 60 dana, naftne kompanije su povećale cene, primoravajući Ministarstvo da s vremena na vreme sprovodi takve mere.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije