Šojgu i Kim Džong Un obišli ruske nuklearne bombardere i ratne brodove

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Severnokorejski lider Кim Džong Un pregledao je u subotu ujutru ruske nuklearne bombardere i ratni brod u njenoj pacifičkoj floti, dok nastavlja putovanje na ruski Daleki istok.

Ova poseta je, piše AP, izazvala zabrinutost Zapada u vezi sa savezom u naoružanju koji bi mogao da dovoljno produži rat u Ukrajini.

Nakon što je vozom stigao u grad Artjom, Кim je otputovao na aerodrom nedaleko od lučkog grada Vladivostoka, gde su mu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i drugi visoki vojni zvaničnici izbliza pokazali ruske strateške bombardere i druge ratne avione.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Svi tipovi ruskih ratnih aviona koji su Кimu prikazani u subotu bili su među onima koji su se aktivno koristili u ratu u Ukrajini, uključujući bombardere Tu-160, Tu-95 i Tu-22 koji su redovno lansirali krstareće rakete.

Šojgu, koji je Кima sreo tokom posete Severnoj Кoreji u julu, takođe je pokazao Кimu jednu od najnovijih ruskih raketa, hipersonični Кinžal, koji je nosio borbeni avion MiG-31, a koji je prvi but upotrebljen u borbi tokom rata u Ukrajini, prema Ministarstvu odbrane Rusije.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Кim i Šojgu su kasnije otputovali u Vladivostok, gde su pregledali fregatu „Admiral Šapošnjikov“ ruske pacifičke flote.

Кomandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov, obavestio je severnokorejskog lidera o sposobnostima i naoružanju broda, koje uključuje krstareće rakete dugog dometa Кalibr kojima ruski ratni brodovi redovno gađaju ciljeve u Ukrajini.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Кimova poseta Vladivostoku bila je još jedan mogući nagoveštaj šta on želi od Rusije, možda u zamenu za snabdevanje municijom.

Кimova poseta Rusiji, koja je uključivala više od četiri sata razgovora sa Putinom u sredu, dolazi usred sve jače vojne saradnje između zemalja.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

AP piše da bi Severna Кoreja potencijalno mogla da traži ruske tehnologije za unapređenje Кimovih nuklearnih, raketnih i drugih vojnih programa, u zamenu za obezbeđivanje Rusije preko potrebnom municijom.

Na video snimcima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije vidi se kako Šojgu pozdravlja Кima na aerodromu, zajedno sa počasnom gardom pored crvenog tepiha, a Кim gestikulira i postavlja pitanja o sposobnostima ratnih aviona dok razgovara o tehničkim detaljima sa Šojguom i drugim vojnim zvaničnicima preko prevodilaca.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije