Orban: Ne podržavam napredak u pregovorima oko članstva Ukrajine u EU

Datum: 10.11.2023
Podeli Tvituj

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da ne podržava napredak u pregovorima o budućem članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji (EU), javlja Asošijeted pres.

Lideri EU odlučivaće sredinom decembra da li Ukrajinu treba zvanično pozvati da započne pregovore o pridruživanju Uniji, pri čemu se Mađarska smatra potencijalnom preprekom.

Za prijem nove zemlje u blok potrebno je jednoglasnost svih država članica, čime se Orbanu daje moćan veto.

Izvršni organ EU u sredu je preporučio da se Ukrajini dozvoli otvaranje pregovora o članstvu kada otkloni određene nedostatke.

Međutim, u današnjem intervjuu državnom radiju Orban je rekao da Ukrajina nije ni blizu da postane član EU.

„Ukrajina ni na koji način nije spremna da pregovara o svojim ambicijama da se pridruži EU“, rekao je Orban, dodajući da je jasan stav Mađarske da pregovori ne smeju biti otpočeti.

Orbanova vlada odbila je da isporuči Ukrajini oružje u ratu protiv Rusije i zapretila je da će staviti veto na pakete finansijske pomoći EU Kijevu.

Takođe, optužuje Ukrajinu da krši prava etničke mađarske manjine u zapadnoj Ukrajini ograničavanjem upotrebe mađarskog jezika u školama.

Mađarska je u dugoj borbi sa EU zbog navodnih kršenja standarda vladavine prava i ljudskih prava, što je dovelo do toga da milijarde evra sredstava EU budu zadržane.

Orban je negirao da je protivljenje Mađarske pregovorima Ukrajine o članstvu u EU povezano sa zadržanim sredstvima rekavši da njegova vlada neće podleći pritisku EU da podrži kandidaturu Ukrajine za članstvo u zamenu za oslobađanje sredstava.

Osim Mađarske, prepreku za pregovore Ukrajine o pristupanju EU mogla bi da predstavlja i susedna Slovačka, čiji novoizabrani premijer Robert Fico je zapretio da će povući vojnu podršku svoje zemlje Ukrajini.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije