Osmani sa ministrima Srbije i Albanije o napretku dijaloga BG i PR

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozdravio je danas napredak u pregovorima Srbije i Kosova i istakao da će pronalaženje rešenja za otvorena pitanja „označiti novu stranicu ne samo u odnosima dve zemlje, već i u ukupnoj regionalnoj dinamici“.

Osmani je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, to rekao u Budimpešti na odvojenim sastancima sa šefovima diplomatija Albanije i Srbije, Oltom Džačkom i Ivicom Dačićem, sa kojima se sreo na marginama Balkanskog foruma u Budimpešti.

Kako se navodi u saopštenju, „pozdravljajući napredak u pregovorima Srbije i Kosova Osmani je istakao da će pronalaženje rešenja za otvorena pitanja označiti novu stranicu ne samo u odnosima dve zemlje, već i u ukupnoj regionalnoj dinamici na koju utiču izmenjene geopolitičke kontekst i očekivanja brže integracije u Evropsku uniju (EU).

Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prštine, 18. marta u Ohridu, Osmani je ocenio da će trajno i održivo rešenje obezbediti mir, stabilnost i napredak regiona u celini.

Na sastancima Osmanija sa Dačićem i Džačkom su, navodi se, razmenjena mišljenja o više pitanja vezanih za bilateralne političke i ekonomske odnose, saradnju u okviru regionalnih inicijativa, sa akcentom na proces evropskih integracija Zapadnog Balkana i predsedavanja Severne Makedonije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Razgovarano je o značaju sporazuma potpisanih u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao i sporazuma potpisanih u okviru Berlinskog procesa, novembra prošle godine. U tom pravcu, utvrđeno je da realizacija obaveza preuzetih ovim sporazumima ostaje prioritet zemalja potpisnica“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije