Pjongjang tvrdi da se 800 hiljada dobrovoljaca prijavilo za borbu protiv SAD

Datum: 18.03.2023
Podeli Tvituj

Vlasti u Pjongjangu tvrde da se oko 800.000 njenih građana dobrovoljno prijavilo da se pridruži vojsci za borbu protiv Sjedinjenih Država, izvestio je u subotu severnokorejski državni list.

Oko 800.000 studenata i radnika samo je u petak, 17. marta, širom zemlje izrazilo želju da se prijavi u vojsku kako bi se suprotstavilo Sjedinjenim Državama, objavio je list Rodong Sinmun.

"Rastući entuzijazam mladih ljudi da se pridruže vojsci je demonstracija njihove nepokolebljive volje da nemilosrdno zbriše ratne manijake koji očajnički pokušavaju da eliminišu našu dragocenu socijalističku zemlju, postignu veliki cilj nacionalnog ujedinjenja i jasna manifestacija njihovog vatrenog patriotizma“, objavio je Rodong Sinmun.

Tvrdnja Severne Koreje je usledila nakon što je u četvrtak lansirala svoju interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 (ICBM) kao odgovor na tekuće vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila ICBM u more između Korejskog poluostrva i Japana, nekoliko sati pre nego što je predsednik Južne Koreje odleteo u Tokio na samit na kojem se razgovaralo o načinima da se suprotstavi Pjongjangu koji poseduje nuklearno oružje.

Balističke rakete Severne Koreje su zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a lansiranje je izazvalo osudu vlada u Seulu, Vašingtonu i Tokiju.

Južnokorejske i američke snage počele su u ponedeljak 11-dnevne zajedničke vežbe, nazvane "Štit slobode 23", održane u razmerama koje nisu viđene od 2017. kako bi se suprotstavile rastućim pretnjama Severa.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je optužio Sjedinjene Države i Južnu Koreju da povećavaju tenzije vojnim vežbama.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije