Požar u Muzičkom muzeju u Đakovici

Datum: 31.08.2023
Podeli Tvituj

Zgrada Muzičkog muzeja u Đakovici zahvatila je požar u sredu uveče.

Kako je saopštila policija u Đakovici, odmah su započete istrage o požaru na zakonom zaštićenom spomeniku. Namerno uništavanje kulturnog nasleđa je krivično delo.

Zbog toga je danas reagovala organizacija EC Ma Ndrishe, smatrajući da je tretman muzeja od strane institucije neprikladan.

Takođe od EC Ma Ndrishe, potrebna je veća posvećenost zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa.

Uništenje požarom Muzičkog muzeja u Đakovici, poznatog i kao "Tabhane", ozbiljan je događaj koji podriva napore da se zaštiti i sačuva kulturno nasleđe Kosova. Nedostatak odgovarajućeg tretmana institucija doveo je do toga da je ovaj objekat odavno vandalizovan i oštećen do tačke potpunog uništenja u požaru.

EK Ma Ndriše podseća da su slučajevi požara u zaštićenim spomenicima prva praksa i ranije u gradovima Kosova i smatra da je potrebno pojačano angažovanje institucija nadležnih za prevenciju slučajeva ove prirode.

Izražavajući ogorčenje zbog uništenja Muzičkog muzeja u Đakovici, EK poziva institucije za sprovođenje zakona da istraže slučaj dok se potpuno ne rasvetli i da deluju po sili zakona. Takođe poziva lokalne i centralne vlasti da preduzmu akcije za rekonstrukciju i punu funkcionalizaciju Muzičkog muzeja u Đakovici, kako bi se prenela poruka da napori da se unište spomenici kulturnog nasleđa neće biti uspešni.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije