Počeo mesec Ramazana

Datum: 23.03.2023
Podeli Tvituj

Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

Počeo je Ramazan – mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Ramazan je najvažniji, najodabraniji, ali i sveti mesec – jer počinje objava Kurana.

Ramazan traje 30 dana, i pada uvek na isti dan u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni, a islamski lunarni.

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru.

Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog vernika islamske veroispovesti je i post koji se sprovodi u ovom mesecu. Tokom trajanja Ramazana oni se moraju uzdržavati od hrane, pića i telesnih zadovoljstava, i to od zore pa do zalaska sunca – odnosno iftara ili ramazanske večere.

Tada je u kućama Muslimana posebno svečano, porodice i prijatelji se okupljaju, obeduju zajedno i druže i to posle teravije – odnosno molitve.

Kao i u hrišćanskoj veri, i kod muslimana suština posta je uzdržavanje od ružnih reči, dela i primisli i nasuprot tome – činjenje dobrih dela.

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici započeli su već sinoć nakon zalaska sunca.

Ovogodišnji Ramazan u senci je velike tragedije koja se prošlog meseca dogodila u Turskoj i Siriji, kada je u zemljotresu poginulo više od 52.000 ljudi.

Ramazanski post završiće se kada se pojavi mlad mesec, kada nastupi Ramazanski Bajram.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije