Počinje remont nuklearne elektrane Krško

Datum: 01.04.2024
Podeli Tvituj

U Nuklearnoj elektrani Krško počinje jednomesečni remont u kojem će učestvovati više od hiljadu spoljnih izvođača.

Nuklearna elektrana Krško (NEK) je nakon isključenja s mreže u prvom redovnom remontu otkako joj je prošle godine produžen radni vek.

Snaga elektrane, za koju postoje 33 pogonska ciklusa, počela je da se smanjuje noću. Nakon što bude zaustavljena i isključena s elektroenergetske mreže, započeće redovni remont.

Predsednik NEK-a Gorazd Pfeifer izjavio je da će centralna aktivnost biti zamena goriva za sledeći ciklus od 18 meseci. U ovom remontu biće zamenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače.

Zbog prošlogodišnjeg gašenja, do kojeg je došlo zbog curenja cevovoda uz nuklearni brod, potrošili su manje goriva, objasnio je.

Takođe se proverava učinak starenja na komponente. Budući da je reč o prvom redovnom remontu u produženom veku trajanja, prošle godine u januaru izdata je ekološka saglasnost za produženje pogona do 2043. godine, osim izmene goriva i standardne kontrole, održavanja i ažuriranja opreme veliki naglasak će biti na proveri uticaja starenja na komponente, sisteme i strukture.

Izvodiće se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, a takođe će se izvršiti tehnološka poboljšanja koja su takođe važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost i dugotrajni rad.

„U ovogodišnjem remontu biće veći naglasak na starenju elektrane. Radićemo više na pregledu sistema, komponenti, konstrukcija. Naš način rada je i dalje ažuriranje elektrane za veću sigurnost i dostupnost, kao i za dugotrajan rad“, rekao je Gorazd Pfeifer.

Svim remontnim radovima upravljaće i naddzirati zaposleni NEK-a, a učestvovaće više od 1.000 ljudi iz spoljnih preduzeća i institucija. Vrednost remonta procenjuje se na oko 100 miliona evra.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije