Policija: Više su nam snizili plate nego što su ih podigli

Datum: 03.02.2023
Podeli Tvituj

Iako je Vlada Kosova saopštila da je kroz novi Zakon o platama u javnom sektoru povećala plate policijskih službenika, iz Kosovske policije kažu da je novim zakonom nekim pripadnicima čak predviđeno smanjenje plata.

Izvršna vlast je 1. februara saopštila da će vrednost koeficijenta zarada biti 105 evra. Novim Zakonom o platama nivo koeficijenata je od 2 do 18. Predsednici države se dodeljuje najveći koeficijent po kome će imati najveću platu.

Oko 83.000 zaposlenih u javnom sektoru prima plate iz državnog budžeta. Novim koeficijentima Vlada je poručila da namerava da stvori ravnopravnost među državnim službenicima.

Kosovska policija ima skoro 10.000 zaposlenih. Najveći koeficijent ima generalni direktor (14,5), a najmanji kadeti policije (2). Smatra se da većina pripadnika kosovske policije ima funkciju višeg policajca, čiji je koeficijent 5,9, što znači osnovnu platu od 619 evra.

Šef Sindikata kosovske policije Imer Zećiri kaže za Radio Slobodna Evropa da je Vlada novim koeficijentima napravila minimalno povećanje osnovne plate, sa 20 na 60 evra, za neke kategorije u policiji. Ali, s druge strane, kaže da su plate dosta smanjene.

„Osnovna plata višeg policajca koji, na primer, radi u NJSI [Jedinici za specijalne intervencije] je 702 evra [392 osnovne plate, plus 310 evra dodataka]. Sad, da li je više od 702 ili 619 evra? Zašto ovo govorim? Šest stotina devetnaest evra je po novom koeficijentu, ostalo je dodatno, Kosovskoj policiji, novim Zakonom o platama su ga smanjili, ako ne reći potpuno uklonili, ostavili su samo 1 odsto budžeta [ od Kosovska policija], koja ništa ne pokriva, i koja ostavlja policiju bez naknade čak i za opasnost“, kaže Zećiri.

On naglašava da neke kategorije policajaca imaju umanjenje plata.

„U većini kategorija, da li u istragama, da li u specijalizovanim jedinicama ili drugim kategorijama, u značajnom broju postoji popust, nema povećanja plata. Za one koji imaju povećanje, najveće povećanje može da bude i do 50-60 evra“, kaže on.

Osnovna plata se povećava, ali se naknade smanjuju

Do sada su osnovne plate u većini kategorija bile niže u odnosu na one koje je Vlada Kosova uvela novim Zakonom o platama.

Međutim, policajci su dobili veće plate, jer su imali i druge naknade, kao što su radni staž, opasnost, prekovremeni i noćni rad.

Novi zakon, koji je uvela Vlada, povećava osnovnu platu, ali se očekuje da će smanjiti vrednost naknada, jer navodi da se za ove naknade može koristiti samo 1 odsto budžeta Kosovske policije.

Godišnji budžet Kosovske policije za 2023. godinu je preko 115 miliona evra, dok 1 odsto ovog budžeta iznosi 1,1 milion evra.

Ovaj budžet za statisti, prema Zećiru, nije dovoljan ni za mesec dana. Kosovska policija nije odgovorila na zahtev Radija Evropa e Lire za izjašnjavanje u vezi sa promenom plata.

Kosovska policija do trenutka objavljivanja ovog članka nije dala ni podatke o broju funkcionera, koji su pogođeni i smanjenjem i povećanjem plata.

Uprkos tome, prema podacima Sindikata policije, a prema nekadašnjem direktoru kosovske policije Rašitu Ćaljaju, koji je sada poslanik opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, najveći broj policajaca pripada „višoj policija“ kategorije. , koju čine policijski službenici koji imaju pet i više godina radnog staža u ovoj ustanovi.

Ćalaj kaže za REL da trenutno postoji zabuna, te da se ne zna kako će se odlučivati po pitanju naknada za policajce. Ćalaj smatra njihovo eventualno uklanjanje ili smanjenje neprihvatljivim.

Poslanica opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami je na plenarnoj sednici održanoj 2. februara rekla da je Vlada bila nepoštena prema policajcima, jer će im, prema njenim rečima, biti ukinute naknade.

„Juče je koeficijent plata postavljen na 105 evra, a Vlada je izašla sa svojom statistikom, kao i uvek, nepošteno. „Vlada juče višem policajcu nije rekla da mu se plata povećava za 180 evra, ali mu se uz februarsku platu više ne isplaćuje dodatnih 180 evra“, rekla je ona.

U reagovanju, nakon objavljivanja novih platnih koeficijenata, premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je ovaj korak, između ostalog, solidna podrška policiji i drugim kategorijama.

„Jednakost i pravičnost za plate između kategorija, sužavanje jaza između visokih zvaničnika i drugih, kao i čvrsta podrška za četiri kategorije od vitalnog značaja za funkcionisanje društva, onu lekara, nastavnika, policije i vojske“, napisao je Kurti na mreži. društveni Fejsbuk.

U Sindikatu kosovske policije kažu da im Vlada nije dala jasno objašnjenje po pitanju naknada za Kosovsku policiju.

Plata "koja ne obezbeđuje dobrobit"

Nakon objavljivanja novih plata pripadnika kosovske policije, službenik ove institucije, koji nije želeo da bude identifikovan

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije