Premijer Kurti: Grčka bi nas mogla uskoro priznati

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Aljbin Kurti je istakao da Kosovo vredno radi na diplomatskom nivou da ubedi pet preostalih zemalja EU da priznaju Kosovo. Kurti je u intervjuu za poljsku televiziju "TVP Vorld" rekao da je od 5 zemalja Grčka blizu priznanja

Tokom ovih godina, Kosovo je napravilo određeni napredak u komunikaciji i saradnji sa pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo u okviru Evropske unije od 27 država, prvo je istakao premijer Aljbin Kurti poljskom mediju „TVP Vorld“.

„Radili smo mnogo na diplomatskom planu, tako da se pridruže većini zemalja EU. Grčka je na čelu ovih zemalja, koja je blizu priznavanja nezavisnosti Kosova. To pokazuje i status naše Kancelarije u Atini“. naglasio je premijer Kurti, koji je dodao da je Kosovo podnelo zahtev za prijem u EU u decembru prošle godine i pored toga što ga ne priznaje pet zemalja EU

„Potpisali smo Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i od samita u Solunu 2003. godine perspektiva integracije Zapadnog Balkana u EU postala je politika Evropske unije. Mi ćemo što pre postati deo EU i mislimo da proces integracije u EU služi našoj zemlji“, naglasio je on.

„Mi to činimo za našu zemlju ispunjavajući vrednosti, standarde i principe, ali nam je u isto vreme potrebna pomoć Evropske unije. Naše uključivanje u EU ne služi samo našem interesu, našem dobru, jer želimo i da doprinesemo. Evropska unija je najvažniji istorijski i politički projekat za mir i prosperitet od Drugog svetskog rata“, podvukao je premijer Kurti.

Potrebna nam je pomoć zemalja koje su nas priznale, da priznamo zemlje koje nas ne priznaju: potrebne su nam 22 od 27 zemalja EU, 26 od 30 zemalja NATO-a i pomoć 34 od 46 zemalja u Savetu Evrope, naglasio je, između ostalog, u intervjuu za poljsku televiziju „TVP Vorld”.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije