Prijetnje smrću dobila dva predsjednička kandidata u Crnoj Gori

Datum: 10.03.2023
Podeli Tvituj

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi Lidiji upućene su u petak prijetnje smrću putem društvene mreže Tviter.

Radiju Slobodna Evropa (RSE) je u policiji potvrđeno da u ovom slučaju postupaju po službenoj dužnosti, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da su dali nalog da se provjeri ko je sa Tvitter naloga prijetio.

Pritnje su upućene sa naloga pod imenom Boris Janković, u kojem se Đukanoviću predviđa Musolinijeva sudbina.

Uz tekst je postavljena fotografija sa egzekucije Benita Musolinija, italijanskog fašističkog diktatora iz Drugog svjetskog rata.

Đukanović je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na predsjednički izborima, koji će se održati 19. marta.

Prethodno su sa istog naloga u srijedu prijetnje smrću upućene poslanici Draginji Vuksanović Stanković, koja je takođe u trci na izborima za predsjednički mandat.

Vuksanović Stanković je prijetnje prijavila policiji, potvrđeno je RSE u policiji.

"Prijetnje su kvalifikovane kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i o svemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo", saopšteno je RSE iz policije.

Tokom prethodne godine, Vuksanović Stanković je više puta dobijala prijetnje zbog čega od polovine prošle godine ima 24-časovnu zaštitu policije.

Vuksanović Stanković je saopštila da su prijetnje koje dobija politički motivisane i da je neće zaustaviti u političkom djelovanju uključujući i predsjedničku kampanju.

Reakcija premijera

Premijer Dritan Abazović, čijoj Vladi je u avgustu 2022. izglasano nepovjerenje, osudio je prijetnje Đukanovićima i Vuksanović Stanković, navodeći da ih treba doživjeti ozbiljno.

"Mislim da nema razloga za neku paniku. Ali želim da kažem, da sam ja prijavljivao prijetnje, tužilaštvo i policija ne bi imali mogućnost nijedan drugi posao da rade, samo na društvenim mrežama. Neka ne uzimaju moj primjer, neka svaku prijave, tako i treba. Ali zaista i da stvaramo neku atmosveru koja ne stoji mislim da nije dobro".

On je pozvao policiju i Tužilaštvo da svaku prijetnju ispitaju.

Dan ranije, u četvrtak su iz Liberalne partije (LP) naveli da je lider i poslanik te stranke Andrija Popović dobio "ozbiljne anonimne prijetnje".

"Zbog ozbiljnosti optužbi i prijetnji, upućenih u anonimnom pismu dostavljenom Skupštini Crne Gore, u predmet je uključena i Uprava policije", saopšteno je iz LP .

Saopštili su i da je u slučaj uključeno Specijalno tužilaštvo.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije