Pripreme za zimsku ofanzivu: Ukrajina ima tri cilja

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

U obraćanju krajem avgusta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je o pripremama za nadolazeću zimu. Sigurno je da se Ukrajinci pripremaju već neko vreme.

Osoblje zaduženo za izradu planova u bilo kojoj vojnoj instituciji često istovremeno planira nekoliko događaja. Verovatno su planovi za zimu započeli paralelno s planiranjem ukrajinskih ofanziva koje su već počele, budući da postoji veza između tih kampanja, piše penzionisani general australijske vojske i strateg Mik Rajan za Futuru Doctrinu.

Prognoze za ovu zimu predviđaju slične temperature i količine padavina kao i prošle godine u isto vreme. Očekuje se nešto hladnog vremena, nešto vlažnog vremena, naoblačenje i blato. Sve to ima uticaj na planiranje i izvođenje vojnih operacija, ali i humanitarne podrške milionima raseljenih Ukrajinaca.

Ovo će biti treća zima rata u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine, a deseta zima od početka sukoba 2014. Obe strane u tom su periodu stekle veliko iskustvo u vođenju rata u zimskim uslovima, a valja uzeti u obzir i veliko istorijsko iskustvo zimskog ratovanja obe zemlje.

Budući da rat neće stati preko zime, ali će promeniti svoj tempo, šta možemo očekivati u nadolazećim mesecima?

Ukrajinska zimska kampanja

Ukrajinska zimska kampanja verovatno će imati tri strateška cilja.

Prvo, Ukrajina će svojim saveznicima želeti da pokaže nekakav napredak. Zemlja još uvek ima stratešku inicijativu koju su preoteli Rusima ranije ove godine. Prema tome, nastaviće se diplomatske aktivnosti zadržavanja podrške za Ukrajinu i sprečavanje besmislenih mirovnih inicijativa, a važan element zimske kampanje biće i nastavak snabdevanja opremom i municijom.

Drugo, Ukrajina će želeti da zadrži momentum kakav su uspeli da stvore operacijama tokom ove godine. To će, naravno, zavisiti od situacije na ratištu u sledećih nekoliko meseci, kao i nivoima zaliha poput artiljerijske municije, precizne municije, goriva i opreme za inženjere. Ukrajina ne želi da zima donese zastoj koji bi Rusi mogli da iskoriste za pokušaj pregovaranja prekida vatre.

Treće, Ukrajina će želeti da pomogne svojim ljudima da izdrže okrutne zimske uslove. Humanitarni imperativ postaje još važniji kada se uzme u obzir da bi Rusija ponovno mogla da počne da napada civilnu infrastrukturu kako bi otežala život Ukrajincima i stvorila dodatni pritisak na vladu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije