Prvi put posle šest godina: Si Đinping stigao u SAD, s Bajdenom na „tajnoj lokaciji“

Datum: 15.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u San Francisko gde će učestvovati na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i danas se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Kako prenose mediji, Si Đinping i Bajden sastaće se na „tajnoj lokaciji „u širem području San Franciska.

Međutim, izvori za Glas Amerike navode da će se Bajden i Si Đinping sastati na imanju Filoli južno od San Franciska, gde će oko četiri sata razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima.

Imanje Filoli pokriva 265 hektara prirode i obuhvata palatu u arhitektonskom stilu kolonijalnog preporoda, sa vrtovima po ugledu na englesku renesansu, voćnjak koji se proteže na 2,8 hektara i pešačku stazu od 1,6 kilometara.

Si i Bajden su u San Francisko doputovali juče, uoči sastanka koji će obuhvatiti radni ručak, obilazak imanja i uži sastanak uz prisustvo savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Kineski predsednik bi kasnije danas trebalo da učestvuje na dva prijema sa odabranim liderima u američkoj poslovnoj zajednici i društvu.

Očekuje se da će zvaničnik američke vlade predstaviti Sija, pre nego što se kineski lider obrati „američkom i kineskom narodu“, rekao je za VOA jedan od pozvanih učesnika koji je zatražio da ostane anoniman.

Kineski zvaničnici su za razgovore tražili drugačiju lokaciju od one na kojoj se održava samit APEK i duži sastanak od prošlogodišnjeg susreta na Baliju, u Indoneziji. Bajden i Si su prošlog novembra razgovarali tri sata na marginama samita G20.

Lideri SAD i Kine sastaju se u trenutku kada između dve zemlje postoje brojna neslaganja, između ostalog u pogledu Tajvana, trgovine, tehnologije i ljudskih prava.

Američki zvaničnici naglašavaju da je cilj Vašingtona odgovorno rešavanje pitanje konkurencije sa Kinom.

Međutim, Vlada u Pekingu poručuje da konkurencija ne bi trebalo da definiše odnose dve najveće svetske ekonomije.

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Mao Ning rekla je ove nedelje, tokom konferencije za novinare u Pekingu, da je „nadmetanje velikih zemalja“ suprotno aktuelnom trendu i da ne nudi rešenje za „probleme u Americi ili izazove u svetu“.

To je prva poseta Sija SAD od 2017, kada je u Beloj kući bio republikanski predsednik Donald Tramp, a biće to i prvi susret dvojice čelnika za godinu dana.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije