Putin posjetio Mariupolj

Datum: 19.03.2023
Podeli Tvituj

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetio je razoreni lučki grad Mariupolj, u sklopu iznenadnog obilaska okupiranih dijelova Ukrajine.

Državni mediji javljaju da je ovo prvo putovanje ruskog lidera na teritoriju ukrajinskog Donbasa otkako je započeta invazija u februaru prošle godine.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin u subotu otputovao na Krim u nenajavljenu posjetu povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije poluostrva od Ukrajine i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Ruski predsjednik još uvijke nije javno komentarisao nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda, ali su pojedini posmatrači njegov odlazak na ukrajinsku teritoriju na koju Rusija polaže pravo vidjeli kao čin prkosa.

Mariupolj je pao u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu. Pad grada je označio i prvu veliku pobjedu Rusije nakon što nisu uspjeli zauzeti Kijev.

Putin je na "radni put" u Mariupolj otišao helikopterom, javile su ruske novinske agencije pozivajući se na Kremlj. Ovo je najbliže liniji fronta na kojoj je Putin bio od početka rata.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta išao na ratišta kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostao unutar Kremlja i vodio kako Rusija kaže "specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Prije rata u Mariupolju je živjelo pola miliona ljudi. Bio je dom željezare “Azovstal”, jedne od najvećih u Evropi.

Grad se nalazi u regiji Donjecka, jednom od četiri koje je Putin aneksirao u septembru prošle godine. Kijev i njihovi zapadni saveznici osudili su potez kao nezakonit.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije