Putinova stranka pobedila na lokalnim izborima i u Rusiji i u okupiranim delovima Ukrajine

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Regionalni i opštinski izbori održani su u Rusiji, kao i u četiri ukrajinska regiona koje je Moskva proglasila svojom teritorijom, a rezultati pokazuju snažnu podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj partiji Jedinstvena Rusija.

Moskovljani su za gradonačelnika ponovo izabrali Sergeja Sobjanina, bliskog Putinovog saveznika, koji je osvojio više od 75 odsto glasova, preneo je Rojters.

Partija Jedinstvena Rusija pobedila je na izborima u četiri ukrajinska regiona koja je Rusija pripojila prošle godine posle referenduma – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LRN), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pokazuju podaci lokalnih izbornih komisija, prenela je RIA Novosti.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova u Hersonskoj oblasti, Putinova partija je pobedila sa velikom razlikom na izborima za skupštinu te oblasti, izjavila je predsednica regionalne izborne komisije Marina Zaharova.

Prema njenim rečima, na izborima je učestvovalo 65,36 odsto birača u Hersonskoj oblasti, a Jedinstvena Rusija je osvojila 74,86 odsto glasova, Komunistička partija Ruske Federacije 10,56 odsto, dok je Liberalno-demokratskoj partiji Rusije (LDPR) pripalo 8,27 odsto glasova, a partiji Pravedna Rusija – Za istinu 5,03 odsto.

Centralna izborna komisija je saopštila da je nakon obrade 100 odsto glasačkih listića u LNR Jedinstvena Rusija osvojila 74,63 odsto glasova. LDPR je dobila 9,87 odsto, Komunistička partija Ruske Federacije 7,50 odsto, partija Pravedna Rusija – Patriote – Za istinu 5,56 odsto, a stranka Novi ljudi 1,46 odsto.

U Zaporoškoj oblasti Jedinstvena Rusija dobila je 83,01 odsto glasova na osnovu rezultata obrade 100 odsto glasačkih listića, saopštila je regionalna izborna komisija

Prema podacima izborne komisije DPR, Jedinstvena Rusija je na izborima osvojila 75,69 odsto glasova.

Prvi put su se po ruskom zakonodavstvu održali izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U DPR i LNR birali su se poslanici narodnih saveta, u Hersonskoj oblasti regionalna Duma, a u Zaporoškoj oblasti – zakonodavna skupština.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije