Razlog zašto gubimo kilograme kad prestanemo da jedemo hleb

Datum: 05.09.2023
Podeli Tvituj

Hleb je mnogim ljudima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, ali poznato je da utiče na kilažu.

Često od osoba koje su odlučile da smršaju čujemo da izbacuju hleb iz ishrane jer tako ubrzavaju gubitak kilograma.

Šta se zaista događa u organizmu kad izbacimo hleb iz ishrane?

Gubitak viška vode

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje odraziće se na telo i dovešće do gubitka kilograma. Ipak, nije reč o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja skuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hleb utiče na kilograme budući da je prepun ugljenih hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba da izbacite hleb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim koji je napravljen od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Više energije i bolja probava

Beli hleb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz jelovnika i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava počinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez poteškoća, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.

I nutricionistkinja Kejsi Barns ističe da je važno unositi ugljikohidrate u telo u umerenim količinama i to je stvar koju ne smete zaboraviti.

„Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su delovi najbolji za vas“, ističe Barns.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije