Rusi u Crnoj Gori protiv agresije na Ukrajinu

Datum: 24.02.2023
Podeli Tvituj

Državljani Rusije koji žive u Crnoj Gori i protive se ratnoj politici Vladimira Putina obilježili su na centralnom trgu u Podgorici godinu od početka od agresije Rusije na Ukrajinu.

Ovo je prvi masovniji protest Rusa koji žive u Crnoj Gori protiv rata. Oni su pozvali na prekid ratnog razaranja ukrajinskih gradova.

Uz zastave Ukrajine, mnogobrojnim transparentima su ruski državljani iskazivali protivljenje politici Vladimira Putina.

"Rusi protiv rata sa Ukrajinom", "Putina u tribunal","Sloboda političkim zatvorenicima", "Anti Putin social club", "Stop ubijanju", "Ja sam Rus, protiv rata sa Ukrajinom", "Putin ubica"… samo su neki od transparenata na protestnom skupu u Podgorici.

Skup je počeo emitovanjem zvuka sirene za vazdušnu opasnost, nakon čega se okupljenima obratila Anastasia Nekheaf koja je podsjetila da su u Ukrajini razrušeni gradovi, škole, bolnice.

"Putinu treba da bude suđeno. Hvala građanima Crne Gore što su omogućili narodu Ukrajine da ovdje bude bezbjedan", rekla je Nekheaf.

Takođe, ruski državljani su isppisali na transparentima i uništene gradove u Ukrajini: Melitopolj, Mariupolj, Bakhmut, Kherson, Zaporožje, Bucha, Irpin…

Mihail Bukhtenko, ruski državljanin u Podgorici kaže da je Putin pokvario Rusiju i rusku dušu:

"I nažalost, rekao bih da je to moja lična krivica što nijesam mogao učiniti ništa da to zaustavim (rat). Ljudi koje sam do juče znao kao sasvim normalne, kad je rat počeo postali su zombiji. To je u osnovi ono što "Z" znači. Moja poruka Rusima: probudite se".

Skupovi podrške Ukrajini, ali i Putinu u Crnoj Gori

Dan nakon početka vojne invazije Rusije na Ukrajinu u Podgorici je održan skup prvi podrške Ukrani ispred ambasade te zemlje a dva dana kasnije još jedan.

Sto dana trajali su svakodnevni skupovi podrške Ukrajini na Cetinju, a nakon toga su održavani svakog 24-tog u mjesecu. Govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se zahvalio Crnoj Gori za podršku je prenošen na cetinjskom trgu.

Početkom marta ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici održan je skup podrške zvaničnoj politici Rusiji, kome su prisustvovali članovi lokalnog ogranka "Noćnih vukova", organizacije motorista bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

I organizacije bliske Srpskoj pravoslavnoj crkve u Crnoj Gori organizovale su u Nikšiću skupove podrške Rusiji i Putinu.

Crna Gora, koja je u statusu kandidata za priključivanje EU, se od marta 2022. pridružila svim restriktivnim merama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

Iako su uvele sankcije Rusiji, prateći spoljnopolitičku agendu Brisela, snage koje su osvojile vlast avgusta 2020. na čelu sa proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA tolerantne su na ispoljavanje proruskih narativa, na šta je reagovala ambasada Ukrajine pozivom institucijama da zaštite Ukrajince u Crnoj Gori.

Najbrojnija partija vlasti proruski Demokratski front od početka se protivi sankcijama Rusiji. Bili su i protiv Rezolucije povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koju je dominatno glasovima opozicije usvojio crnogorski parlament.

Opozcija predvođena Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića, više prozapadnih opozicionih i stranke manjinskih naroda od početka ruske agresije podržavaju Ukrajinu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije