Rusija gađala Odesu projektilima i dronovima

Datum: 06.11.2023
Podeli Tvituj

Rusija je projektilima i bespilotnim letjelicama gađala ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, ranivši najmanje osam ljudi i nanijevši veliku štetu poznatom muzeju umjetnosti i stambenim zgradama u historijskom središtu grada, dok su se od ostataka dronova zapalila okolna skladišta žitarica, izvijestili su u ponedjeljak ukrajinski dužnosnici.

Regionalni guverner Oleh Kiper ažurirao je broj ranjenih na osam nakon što je prvobitno rekao da je pet stanovnika ozlijeđeno u napadu.

Kiper je na Telegramu napisao da su projektili gađali centar grada i napuštenu industrijsku zgradu.

Oštećene su stambene zgrade i Nacionalni umjetnički muzej Odese u gradskom području svjetske baštine UNESCO-a, rekao je Kiper.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica južnog vojnog zapovjedništva, rekla je da je Rusija napala južne regije raznim projektilima i napadnim dronovima u ponedjeljak rano ujutro.

Humenjuk je rekla da je grad Odesa napadnuta projektilima Iskander-M i Onyx, kao i dronovima Shahed iranske proizvodnje.

I Humenjuk i Kiper rekli su da su snage protuzračne odbrane oborile 15 dronova. Krhotine dronova oštetile su skladišta žitarica u lučkom području, rekao je Kiper.

Nacionalni muzej umjetnosti u Odesi, koji se nalazi u gradskom području svjetske baštine UNESCO-a u blizini luke, također je oštećen ruskim projektilom na dan kada je slavio 124 godine postojanja.

Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da je 20 stambenih zgrada oštećeno u Odesi.

Ukrajinske snage vode 53 bitke iz neposredne blizine u posljednja 24 sata duž linije fronta, rekao je Glavni stožer ukrajinske vojske u svom dnevnom izvještaju.

Žestoke borbe vode se oko industrijskog grada Avdijivka, u istočnoj regiji Donjeck, koji ruske trupe pokušavaju zauzeti posljednjih nekoliko sedmica u jednoj od najžešćih bitaka rata.

Ukrajinske trupe odbile su 10 napada u području Avdiyivka, navela je vojska, usprkos tome što su Rusi koristili zračnu potporu.

Borbe se također vode u južnoj regiji Zaporižja.

U intervjuu američkoj televiziji 5. novembra, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Washington da pruži dodatnu pomoć kako bi pomogao njegovoj zemlji u borbi protiv ruske invazije.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije