Rusija nagradila pilote koji su učestvovali u incidentu sa američkim dronom

Datum: 17.03.2023
Podeli Tvituj

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 17. marta da je odlikovalo pilote koji su učestvovali u incidentu ove nedelje koji je doveo do pada drona Sjedinjenih Država iznad Crnog mora.

Vašington je u četvrtak objavio snimak na kojem se vidi kako ruski vojni avioni obaraju dron, ali Moskva tvrdi da je letelica oborena nakon što je izgubila kontrolu.

Konfrontacija je podstakla tenzije između Moskve i Vašingtona.

"Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je državne nagrade pilotima Su-27 koji su sprečili američki dron MQ-9 da naruši (ruski) privremeni vazdušni prostor“, saopštilo je ministarstvo.

Moskva je saopštila da je uspostavila ograničenja vazdušnog prostora iznad Crnog mora kao deo svoje vojne intervencije u Ukrajini u skladu sa međunarodnim normama.

Moskva je u petak ponovila da piloti "nisu koristili oružje u avionu, nisu uspostavili kontakt sa bespilotnom letelicom i bezbedno su se vratili na svoj matični aerodrom".

Moskva je takođe ponovila da se dron srušio "kao rezultat oštrog manevrisanja".

Sjedinjene Države koriste MQ-9 za nadgledanje i izvođenje napada i dugo su operisale iznad Crnog mora držeći na oku ruske pomorske snage.

Vašington je nakon incidenta rekao da će "nastaviti da leti i da deluje gde god to međunarodno pravo dozvoljava".

Sjedinjene Države su ranije incident presretanja njihovog drona iznad Crnog mora od strane ruskih ratnih aviona nazvale "drskim kršenjem međunarodnog prava" uzrokovanim "nesigurnim i neprofesionalnim presretanjem".

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov pozvao je u sredu Vašington da prekine "neprijateljske letove" u blizini ruskih granica.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije