Rusija napada Bahmut, SAD upozorava na 'tešku borbu'

Datum: 16.03.2023
Podeli Tvituj

Ruske trupe pokrenule su napade na ukrajinske položaje u i oko Bahmuta u srijedu, priopćila je ukrajinska vojska u četvrtak. Višemjesečna bitka za grad u istočnoj regiji Donjeck nastavlja se visokim intenzitetom.

Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga izvijestio je da su njegove snage odbile "brojne napade" u Orihovo-Vasilivki i Bodanivki, područjima sjeverno i zapadno od Bahmuta, dok ruske snage nastavljaju pokušavati okružiti grad.

"Rusija nastavlja s ofenzivnim akcijama, bez obzira na gubitke", navodi se u izvješću te dodaje da snage Moskve napreduju u drugim ključnim područjima u regiji Donjeck s fokusom na Liman, Avdijivku, Marinku i Šahtarsk.

Rusija je izvela i raketni napad na istočni grad Harkiv, u kojem je gađala civilne i energetske infrastrukturne ciljeve, navela je vojska.

U međuvremenu, glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder upozorio je da će sljedeći mjeseci biti odlučujući za ishod bitke za istok Ukrajine.

"Mislim da je važno napraviti korak unatrag i pogledati napredak koji je postignut, a istovremeno prepoznati činjenicu da predstoji teška borba, posebno dok ulazimo u proljeće i ljeto", rekao je Ryder.

Na pres-konferenciji u Pentagonu Ryder je istakao da će SAD činiti sve kako bi zadovoljio vojne potrebe Ukrajine.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je na virtualnom sastanku takozvane Ramstein skupine, desetaka zemalja koje Kijevu dostavljaju oružje, da se ukupno devet zemalja isporučiti Ukrajini 150 tenkova Leopard.

Austin je naveo da je ukrajinska obrana dosegla svoj "odlučujući trenutak" jer Rusiji sada "ponestaje opcija".

"Rusija mora ovisiti o Iranu i Sjevernoj Koreji i koristi opremu iz Drugog svjetskog rata. Dakle, Rusiji ponestaje prilika i prijatelja", rekao je Austin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "i dalje se nada da može iscrpiti Ukrajinu i pričekati nas. Stoga, ne možemo sad stati - i to nećemo učiniti", dodao je Austin.

Američki general Mark Milley rekao je nakon virtualnog susreta "Ramstein skupine" da Rusija čini mala taktička napredovanja u blizini Bahmuta, ali "uz veliku cijenu".

Milley je ocijenio da su ruski vojni čelnici iznevjerili svoje trupe te da vojne zalihe brzo troše.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije