Ruski biznismen osuđen u SAD na devet godina zatvora zbog hakovanja i prevara

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Američki sud osudio je na devet godina zatvora ruskog biznismena koji je proglašen krivim za hakovanje i prevaru putem kojih je ostvario ilegalnu dobit od više desetine miliona dolara na berzama u SAD.

Vladislav Kljušin, 42, priveden je u Švajcarskoj u martu 2021. a Bern je u decembru iste godine prihvatio da ga izruči Americi da mu tamo bude suđeno.

Njega je u februaru savezni sud američke države Masačusets proglasio krivim za hakovanje i berzanske i finansijske prevare. Isti sud mu je danas u Bostonu izrekao kaznu od devet godina zatvora.

On je prema ruskim opozicionim medijima iz 2021. godine blizak jednom visokom zvaničniku Kremlja. On je prema američkom sudu uz pomoć četiri saučesnika koji su isto osuđeni ali u odsustvu, hakovanjem došao do internih dokumenta američkih firmi kotiranih na berzi.

Radilo se o tromesečnim rezultatima koje je trebalo firme da objave tek kasnije.

Kljušin i njegovi saučesnici su pomoću tih dokumenata sproveli berzanske radnje predviđajući reakciju tržišta kada oni budu objavljeni.

Ukupno zahvaljujući više od 500 rezultata pokupljenih između 2018. i 2020. hakeri su došli do gotovo 100 miliona dolara ilegalnog profita, od čega je jednu trećinu uzeo sam Klijuškin, prema ministarstvu pravde.

Njegovo ime se pominjalo u medijima kao moguća osoba za razmenu zatvorenika između Moskve i Vašingtona. Rusija između ostalog drži u zatvori bivšeg američkog vojnika i informatičara Pola Vilana koji je 2020. osuđen na zatvor zbog špijunaže.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije