Ruski opozicioni aktivista Kara-Murza na suđenju zbog veleizdaje

Datum: 16.03.2023
Podeli Tvituj

Prominentni ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza izlazi na suđenje pod optužbama za izdaju a očekuje se da će dobiti dugu zatvorsku kaznu.

Kara-Murza (41) je dva puta bio u smrtnoj opasnosti nakon, kako tvrdi, napada trovanjem koje su izvele ruske službe.

Preliminarno saslušanje počelo je početkom sedmice u Moskvi pred suđenje koje počinje 16. marta. Ako bude osuđen, suočava se sa mogućom kaznom zatvora i do 25 godina, kako je rekao njegov advokat, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kara-Murza je pritvoren u aprilu 2022. nakon što se vratio u Rusiju iz inostranstva i posljednji je u nizu opozicionih aktivista, reportera i drugih koji su uhapšeni i suđeni usred sve jačeg pritiska Kremlja na civilno društvo.

Tužioci su ga inicijalno teretili na neposlušnost policijkog službenika ali kasnije su dodate nove optužbe o navodnom kritikovanju ruske vojske, što je optužba prizašla iz invazije na Ukrajinu i kojom Kremlj pokušava da uguši bilo kakvu kritiku ili neslaganje u vezi rata.

Optužbe za izdaju države kasnije su pridodate, a tužioci su naveli da je Kara-Murza držao govore izvan Rusije i kritikovao politiku Kremlja.

Na preliminarnom saslušanju na Gradskom sudu u Moskvi 13. marta, koje je održano iza zatvorenih vrata, Kara-Murza se izjasnio da nije kriv, prema navodima njegovog advokata. Njegovi saveznici su kasnije objavili kopiju navoda na njegovom Twitter profilu na kojem kaže da "ne razumije optužbe. Nisam kriv."

"Naravno da je ovo politički motivisan proces", rekao je branilac Vadim Prohorov ispred zgrade suda u moskvi 13. marta. "Ovo progon opozicionog aktiviste zbog kritike."

Glavni zamjenik bivšeg potpredsjednika vlade Borisa Njemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015., Kara-Murza je njegovao veze i podršku sa zapadnim zvaničnicima, posebno u Sjedinjenim Državama.

Pokojni američki senator John McCain bio je zagovornik Kara-Murzinih napora.

Kara-Murza se dva puta razbolio dok je putovao u Rusiju u dvije različite situacije, prvi put 2015., a zatim ponovno 2017. U oba slučaja bio je hospitalizovan u kritičnom stanju, ali se na kraju oporavio.

Članovi njegove porodice donijeli su uzorke tkiva iz Rusije na nezavisno testiranje kako bi pokušali utvrditi šta stoji iza iznenadnih bolesti.

FBI je istražio slučaj kao "namjerno trovanje" i angažovao svoje kriminalističke laboratorije i neke od elitnih naučnih laboratorija savezne vlade da ispitaju uzorke.

Taj pokušaj takođe je bio neobičan po tome što je skrenuo pažnju i uključio direktora FBI-a Christophera Wraya i članove Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Kara-Murza je za ta dva incidenta okrivio ruske sigurnosne službe.

Obavještajna grupa otvorenog izvora Bellingcat identifikovala je 2021., kako je rekla, članove tima ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) koji su pratili Kara-Murzu prije navodnog trovanja. Član istog tima, rekao je Bellingcat, takođe je bio uključen u gotovo smrtonosno trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, za kojeg su njemački stručnjaci rekli da je bio izložen snažnom nervnom agensu poznatom kao novičok.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije