Ruski raketni napad na Kramatorsk, žestoke borbe na istoku Ukrajine

Datum: 14.03.2023
Podeli Tvituj

Rusija je pokrenula smrtonosni raketni napad na Kramatorsk, dok ukrajinske i ruske snage vode borbu za kontrolu nad Bahmutom na istoku u regiji Donjeck.

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u Kramatorsku, ubivši jednog a ranivši tri civila, izvijestio je u utorak Ured glavnog tužitelja.

Ured navodi da je u napadu oštećeno šest visokih stambenih zgrada i da su u tijeku operacije potrage i spašavanja.

Kramatorsk, oko 50 kilometara udaljen od Bahmuta, prošle godine je bio poprište jednog od najžešćih napada na civile u ratu, kada je u travnju 58 civila ubijeno projektilom koji je sadržavao kasetne bombe, što je Human Rights Watch okarakterizirao kao ratni zločin.

Ukrajinska vojska je u novom izvješću navela da, unatoč "značajnim" gubicima, ruske snage nastavljaju napade na Bahmut i nekoliko drugih lokacija oko grada u istočnoj regiji Donjecka.

"Tijekom proteklog dana naše su snage odbile 102 neprijateljska napada... U Bahmutu, neprijatelj nije prestao u pokušajima da zauzme grada", rekao je Glavni stožer ukrajinske vojske, dodajući da se žestoke bitke vode i u Limanu, Avdijivki, Mariinki i Šahtarsku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se o budućnosti Ukrajine odlučuje na istočnoj bojišnici, obećavši da će vojska te zemlje pobijediti.

"Vrlo je teško na istoku, vrlo je bolno", rekao je Zelenski Ukrajincima u svom redovnom javljanju.

"Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć - i mi ćemo to uništiti - u Bilohorivki, Marinki, Avdijivki, Bahmutu, Vuhledaru, Kamianki i drugim mjestima u kojima se upravo odlučuje o našoj budućnosti", rekao je Zelenski i dodao da je zahvalan svakom borcu koji riskira život.

Ukrajinske snage pružaju veliki otpor na zapadnom području Bahmuta protiv plaćenika ruske privatne vojske Wagner.

Kremlj je u utorak izvijestio da se ciljevi Moskve u Ukrajini mogu postići samo uporabom vojne sile.

"Moramo postići naše ciljeve. Trenutno je to moguće samo vojnim sredstvima zbog trenutačne pozicije režima u Kijevu", citirale su ruske državne novinske agencije riječi glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

U međuvremenu, Reuters i The New York Times pišu da su im izvori rekli da Međunarodni kazneni sud (ICC) planira tražiti uhićenje ruskih dužnosnika zbog prisilnog deportiranja djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu te zemlje.

ICC nije odmah bio dostupan za komentar. Budu li potvrđeni, to bi bili prvi međunarodni slučajevi ratnih zločina proizašli iz ruske invazije na Ukrajinu.

Također, Turska je u utorak navela da se nastavljaju razgovori o produljenju sporazuma koji Ukrajini dopušta izvoz žitarica na Crnom moru.

Sporazum koji su u srpnju sklopili Turska i Ujedinjeni narodi između Moskve i Kijeva trebao bi završiti 18. ožujka i može se produžiti samo uz pristanak Rusije.

Tursko Ministarstvo obrane navelo je da je Rusija pristala podržati produljenje sporazuma za 60 dana.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije