Ruski zvaničnik poginuo u eksploziji svog vozila u Lugansku

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Poslanik i bivši vojni šef u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk koja je pod ruskom okupacijom Mihail Filiponenko poginuo je u eksploziji svog vozila, javio je lokalni mediji Lug-info.

Sin nastradalog Ivan Filiponenko je potvrdio za taj medij da je njegov otac zadobio „smrtonosne povrede“ u eksploziji. Prema Lug-infu stariji Filipnenko bio je poslanik lokalnog parlamenta i bivši zvaničnik separatističke vojske u Lugansku.

Drugi lokalni poslanik iz te okupirane oblasti Juri Jurov potvrdio je preko Telegrama da je 21. februara 2022. već podmetnuta bomba pod vozilo Mihaila Filiponenka i da je bilo čudo da je preživeo tu eksploziju. Tada je bio povređen samo njegov vozač.

Prema Jurovu Mihail Filiponenko bio je jedan od osnivača separatističke vojske u Lugansku 2014, na početku rata između Kijeva i proruskih ukrajinskih snaga koje podržava Moskva.

Četiri ukrajinske teritorije za koje je Moskva proglasila aneksiju (Donjeck, Lugansk Herson i Zaporožje) redovno su na meti napada, ponekad smrtonosnih, uperenih protiv zvaničnika ruskih okupacionih snaga.

Ruske vlasti su pripisali više ubistava ili pokušaja ubistava Ukrajini od početka ruske ofanzive u februaru 2022. Pre početka ruske invazije oblasti Donjeck i Lugansk već su bile zahvaćene obračunima između separatista.

Prošle nedelje je ruska bezbednosna služba FSB optužila Kijev da stoji iza pokušaja ubistva bivšeg ukrajinskog poslanika koji je prešao na rusku stranu Olega Cariova, krajem oktobra.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije