Ruskinja uhićena zbog špijunaže u Albaniji zatražila azil zbog straha od progona u Rusiji

Datum: 14.03.2023
Podeli Tvituj

Svetlana Timofojeva, Ruskinja koja je uhićena i optužena za špijunažu u Albaniji, zatražila je u ponedjeljak azil u toj zemlji Zapadnog Balkana, rekavši da se boji progona ako se vrati u Rusiju.

Timofojeva (33) uhićena je u kolovozu 2022. s još jednim Rusom, 25-godišnjim Mihailom Zorinom i Ukrajincem Fedirom Mihajlovim (vlasti ga identificiraju i kao Fjodor Mihailovič), nepoznate dobi, nakon što su navodno pokušali ući u vojni objekt.

Uhićeni su unutar ili u blizini bivšeg vojnog pogona u Gramšu, 80 kilometara južno od glavnog grada Tirane. Osumnjičenici su fotografirali postrojenje.

Timofojeva, samoproglašena blogerica, rekla je da samo pokušava fotografirati bivši komunistički vojni objekt - dio njezinih napora da dokumentira napuštene zgrade iz hladnog rata.

Ona se nalazi u ženskom zatvoru u Tirani. Ročište je zakazano za 17. ožujka.

"Ako se vratim u Rusku Federaciju, bit ću progonjena zbog svojih političkih uvjerenja", tvrdi.

Njezin odvjetnik Isuf Šehu rekao je da je zahtjev za azil podnesen albanskim vlastima jer se Timofojeva suočava sa sličnim optužbama za špijunažu u Rusiji, također zbog svojih blogerskih nastojanja da fotografira mjesta koje je obilježio hladni rat, često vojne objekte.

Moskva je zatražila njezino izručenje.

"Postoji razlog za mišljenje da će biti podvrgnuta progonu ili diskriminaciji ili divljem, nečovječnom, ponižavajućem tretmanu ili radnjama koje predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih prava. Povratak ove državljanke u Rusiju bio bi u suprotnosti sa zabranom mučenja i neljudskog i ponižavajućeg ponašanja", navodi se u zahtjevu za azil.

Albanski sudac Pajtime Fetahu u presudi od 24. kolovoza složio se sa zahtjevom tužitelja da se Timofojeva, Zorin i Mihajlov pritvore zbog optužbi za "osiguravanje tajnih podataka vojnog ili bilo kojeg drugog značaja koji bi bili dostavljeni stranoj sili, čime se krši neovisnost zemlje".

Zorin i Mihajlov također su u pritvoru u Albaniji. I oni su odbacili optužbe i navodno su podnijeli žalbe Vrhovnom sudu.

Uhićenje troje stranih državljana izazvalo je uzbunu u Albaniji, članici NATO-a, koja podupire Ukrajinu u njezinoj obrani od ruske invazije.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije