SAD obećavaju da će biti dobar domaćin Rusiji

Datum: 13.11.2023
Podeli Tvituj

SAD će se odnositi prema Rusiji kao punopravnom učesniku ovonedeljnog azijsko-pacifičkom samita u San Francisku, uprkos američkim diplomatskim naporima da izoluju Moskvu, izjavio je kasno sinoć zvaničnik Stejt departmenta.

Pošto je poseta rusksog predsednika Vladimira Putina politički nezamisliva, zamenik premijera Aleksej Overčuk predstavljaće Moskvu na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

„On (Overčuk) se tretira kao šef delegacije i imaće priliku da u potpunosti učestvuje u svim događajima“, rekao je Mat Marej odgovoran za organizaciju sastanka APEK-a u Stejt departmentu.

Overčuk je na meti više zapadnih sankcija, posebno Evropske unije, ali nije i američkih sankcija, za razliku od većine visokih ruskih zvaničnika.

„Tokom cele godine smo govorili da želimo da budemo dobri domaćini APEK-a“, rekao je američki zvaničnik i dodao da Overčuk „očigledno neće biti na istom nivou“ sa tačke gledišta diplomatskog protokola kao šefovi država i vlada koji dolaze na sastanak organizacije koja ima 21 člana.

Sastanak Si Đinpinga i Bajdena

Džozef Bajden Si Đinping

Tanjug/AP/Alex Brandon, File

Među tim liderima je još jedan protivnik SAD, kineski predsednik Si Đinping, koji će se u sredu sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Američke vlasti su izrazile nadu da će stabilizovati odnose sa Kinom i pronaći makar ograničene oblasti saradnje.

Sa Rusijom, s druge strane, Vašington je odbio većinu kontakata otkako je predsednik Vladimir Putin zanemario upozorenja i započeo invaziju na Ukrajinu, u februaru 2022.

Protiv Putina je izdat nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda, tako da nije učestvovao na samitima koji su ove godine organizovani u Južnoj Africi i Indiji. Ruski predsednik je, međutim, nedavno posetio Kinu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije