SAD objavile video incidenta s američkim dronom koji je oborio ruski lovac

Datum: 16.03.2023
Podeli Tvituj

Sjedinjene Države objavile su video na kojem se vidi susret između jednog od njihovih nadzornih dronova i dva ruska borbena aviona zbog kojih je dron srušen u Crno more.

Incident je eskalirao napetostima između SAD i Rusije usred rata Kremlja protiv Ukrajine. U video klipu od 43 sekunde mogu se vidjeti dva ruska aviona Su-27 kako ispuštaju gorivo dok lete blizu drona MQ-9 Reaper.

Nakon drugog preleta, čini se da je propeler na dronu oštećen.

Američki zvaničnici nazvali su presretanje namjernim i dijelom obrasca "agresivnih i nesigurnih" akcija Rusije u međunarodnom vazdušnom prostoru.

NATO diplomate u Briselu potvrdile su da se incident dogodio, ali su rekli da ne očekuju da će eskalirati u dalju konfrontaciju.

Incident prati obrazac opasnih akcija ruskih pilota tokom interakcije sa američkim i savezničkim avionima iznad međunarodnog vazdušnog prostora, uključujući i iznad Crnog mora, navodi se u saopštenju.

Američke snage rutinski lete avionima širom Evrope iznad suverene teritorije i širom međunarodnog vazdušnog prostora u koordinaciji sa državom domaćinom i međunarodnim zakonima, navodi se u saopštenju.

Incident se dešava usred rasta rusko-američkih tenzije zbog rata Moskve u Ukrajini, koji je Rusija pokrenula 24. februara 2022. godine.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije