Savet za kulturnu baštinu u Prizrenu, nema para za članove

Datum: 27.09.2023
Podeli Tvituj

Članovi Saveta koji imaju dužnost da posmatraju i savetuju aktivnosti u Istorijskom centru Prizrena na očuvanju kulturnog nasleđa već duže vreme nisu dobijali nadoknade za posao koji obavljaju. Oni zahtevaju dostojanstven tretman, dok opozicija ističe da je njihov dosadašnji tretman bio nepravedan. Opštinski organi, na osnovu Vladine uredbe, nastoje da pronađu rešenje za obeštećenje.

Članovi Saveta za kulturno nasleđe Istorijskog centra Prizrena još uvek nisu materijalno nadoknađeni za svoj angažman u ovom savetodavnom telu. Nevolje u vezi sa ovim pitanjem prate ovo savetodavno telo od početka mandata krajem prošle godine.
Diskusije o ovom izazovu bile su česte na raznim forumima, koje su vodile i međunarodne organizacije, ali do sada bez konkretnih rezultata.

Međutim, opštinski organi Prizrena su nedavno pokrenuli dopunu-izmenu člana 4 odluke od 30. decembra 2022. godine za imenovanje članova KTK, kako bi se omogućila naknada istih, na osnovu odredbi Uredbe 10/ 2023 o naknadi i dodatnoj funkciji.

Edin Geshtenja, član Saveta za kulturno nasleđe Istorijskog centra Prizrena, istakao je da su on i njegove kolege od početka ovog mandata profesionalno razvijale delatnost, iako nisu bile adekvatno nadoknađene. Prema njegovim rečima, ovo pitanje je više puta razmatrano i došlo je vreme da Skupština opštine Prizren pronađe meritorno rešenje.

„Naš rad se nastavlja bez blokade zbog plaćanja, odnosno u korist Istorijskog centra Prizrena. Iako plaća nije primarna za Savet, bilo bi dobro da Skupština ima dostojanstven tretman prema Savetu, odnosno da donese rešenje“, rekao je Geštenja.

Tretman prema ovom savetu, ali i prema kulturnim dobrima u Prizrenu, opozicija je okarakterisao kao nepravedan.

Dafina Ališani, odbornica LVV-a, istakla je da kulturno nasleđe treba da bude prioritet lokalne vlasti, kako je to i proklamovano tokom predizborne kampanje.

„Sudbina Saveta za nasleđe uopšte nije pravedna, kako je ostala. U ovom gradu nije ostala ni sudbina kulturnog nasleđa. Mislim da je pristup ove vlade veoma pogrešan, da ne daje prioritet nasleđu. Nekoliko puta sam pomenuo da nasleđe ostaje tema koja se konzumira tokom izbornih kampanja i tako se završava“, naveo je Ališani. Ona je naglasila da je i Skupština opštine Prizren donela odluku o osnivanju Kancelarije Istorijskog centra u cilju promovisanja kulturnog nasleđa ovog kraja, ali to do sada nije operacionalizovano.

Antigona Berisha-Bitiki, predsednica Skupštine opštine Prizren, potvrdila je da Savet, kao i nekoliko drugih organa, uključujući Savet za selo Zim, ove godine nisu dobili nadoknadu zbog Zakona o platama i ukidanje administrativnih uputstava. Prema njenim rečima, upućena su pisma MALU, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova za ovaj problem, ali su ovi zahtevi do sada ostali bez odgovora.

Ona je pojasnila da je nedavno pokrenuta dopuna-izmena odluke Skupštine za KTK, kako bi se omogućila naknada po Uredbi 10/2023 o naknadi i dodatnoj funkciji. Prema njenim rečima, uz preporuku Odbora za politiku i finansije, ovaj akt će biti razmotren na narednoj sednici Skupštine opštine koja je zakazana za 28. septembar 2023. godine.

„Tražili smo preliminarne konsultacije o tome da li možemo da postupimo na ovaj način, pa smo zajedno sa pravnim licima ocenili da je razumno da se oslonimo na član 7. pomenute uredbe i molim odbornike da to podrže. odluka za završetak-promena i onda sačekajte zakonitost od resornog ministarstva“, rekao je lider Beriša-Bitići.

Uloga Saveta za kulturno nasleđe, koji se sastoji od 7 članova prema odredbama Zakona o istorijskom centru Prizrena, je da prati i savetuje aktivnosti u Istorijskom centru Prizrena na očuvanju njegovog kulturnog nasleđa.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije