SNEG NE ODUSTAJE! Snažno nevreme će i noćas zahvatiti region: Crnoj Gori prete obilne padavine, Hrvatskoj novi snežni talas

Datum: 28.02.2023
Podeli Tvituj

Vremenske neprilike nisu zaobišle ni naš region. Zbog veoma obilnog snega i orkanske bure, Dalmacija je bila u potpunosti odsečena od unutrašnjeg dela Hrvatske, a na auto-putevima nastao je kolaps. Više stotina vozila i putnika bilo je više sati potpuno zavejano.

Orkanska bura na severnom Jadranu rušila je nosila je sve pred sobom, a na jugu Dalmacije snažni grmljavinski pljuskove doneli su poplave, dok je jugo uzdiglo višemetarske talase i plavilo obalu.

Sneg je zavejao i veći deo Bosne i sever Hercegovine, dok su južni i centralni predeli Hercegovine na udaru obilnih pljuskova sa grmljavinom.

Padavine su još više ekstremnije u Crnoj Gori. Sever Crne Gore zavejao je sneg, a palo je preko 30 centrimetara snega. Sneg je bio praćen i grmljavinom, a novi talas obilnog snega očekuje se tokom noći.

Istovremeno, južni deo Crne Gore pogađaju veoma obilne kiše i snažne grmljavinske oluje. U nedelju su oluje poplavile delove Podgorice, a poplave su i na širem području Zete, sve do Skadarskog jezera.

Na primorju snažni pljuskovi sa grmljavinom neprestano pristižu sa Jadranskog mora i naročito su izraženi duž samog crnogorskog primorja i na planinama iznad Jadrana. Na pojedinim lokacijama za dva dana palo je preko 100, lokalno i preko 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Snažne oluje i jake grmljavinski pljuskovi nisu zaobišli ni Boku Kotorsku, a pod vodom su i delovi Igala i Herceg Novog, dok se na kosinama slivaju snažne bujice. Povremeno je padao i grad, a visoko talasi plave obalna područja.

Novi talas obilnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se tokom večeri i noći, a u utorak tokom dana sledi smirivanje vremena.

I dok su sever Crne Gore, zapad Srbije, BiH i Hrvatska okovani sneg, uz temperature oko nula stepeni, na crnogorskom primorju jugi donosi topao vazduh, pa se temperature kreću od 12 do 18 stepeni, a toplo će biti i narednih dana.

Inače, zbog snažnog uticaja ciklona sa centralnog Mediterana, na crnogorskom primorju povremeni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se sve do petka, ali zbog juga ostaje toplo.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije