Sud EU poništio sankcije uvedene majci vođe Wagner grupe

Datum: 08.03.2023
Podeli Tvituj

Opšti sud Evropske unije(EU) poništio je sankcije vezane za Ukrajinu uvedene Violleti Prigužin, majci Jevgenija Prigožina, bliskog saveznika ruskog predsjednika i šefu ruske Wagner plaćeničke grupe.

Sud, koji razmatra odluke pojedinaca i država članica protiv institucija EU, a kome se tužbom obratila sama Violleta Prigužin, presudio je 8. marta da je njeno uvrštavanje na spisak sankcija zasnovano samo na njenoj porodičnoj vezi sa Prigožinom.

Sudija je rekao da to nije dovoljan dokaz da je bila saučesnica u ulozi svog sina u ratu u Ukrajini.

Šta je utvrđeno tokom suđenja?

EU je, kako je rečeno u sudu, stavila Viloettu Prigožin, koja ima 83 godine, na spisak sankcija na osnovu toga što je bila vlasnica Concord Management and Consulting LLC, dijela grupe Concord koju je do 2019. godine osnovao njen sin, a posjedovala je i druge poslovne interese sa njim.

Sud je saopštio da je utvrdio da Violetta Prigožin, iako posjeduje dionice u Concordu, nije vlasnik kompanije od 2017. godine. EU također nije uspjela dokazati da je imala druge poduhvate povezane s njenim sinom kada su sankcije usvojene.

"Čak i ako je odgovorna za radnje koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, veza između gospođe Prigožin i njenog sina uspostavljena u vrijeme donošenja spornih akata zasniva se isključivo na njihovoj porodičnoj vezi i i stoga nije dovoljan da opravda njeno uvrštavanje na sporne liste", navodi se u saopštenju suda.

Kada su sankcije izrečene?

Sankcije EU, koje su prvi put pokrenute nakon ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine, uključivale su zabranu putovanja i potencijalno zamrzavanje imovine onima koji su umiješani u akcije Moskve.

Violetta Prigožin ja dodana na listu sankcija EU vezane za Ukrajinu prošle godine 23. februara, uoči ruske invazije na Ukrajinu, zajedno s članovima ruske vlade, bankama, poslovnim ljudima i zakonodavacima.

Ko je Prigožin?

Prigožin, oligarh poznat kao "Putinov šef" zbog svog nekadašnjeg ugostiteljskog posla u Kremlju, vlasnik je zloglasne ruske privatne plaćeničke grupe Wagner i stoji iza ruskih "fabrika trolova" čiji je cilj miješanje u američke izbore.

Prigožinovi plaćenici su uveliko bili uključeni u invaziju na Ukrajinu, uglavnom u tekuću ofanzivu na istočni grad Bakhmut, gdje se već mjesecima vode teške borbe.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije