Sudija SAD naredio državi Teksas da s reke Rio Grande ukloni ogradu protiv migranata

Datum: 07.09.2023
Podeli Tvituj

Sudija je naredio državi Teksas da već do 15. septembra ukloni veliku plutajuću barijeru s obale reke Rio Grande poosle protesta vlada SAD i Meksika zbog najnovije taktike republikanskog guvernera Grega Abota (Greg Abbott) ;da spreči migrante da pređu granicu.

Guverner Abot odlučio je da prkosi administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) time što je u julu odbio zahtev federalnih vlasti SAD da ukloni plutajuću barijeru na reci i poručio šefu američke države da će se u vezi s tim „videti na sudu“ – što se sada i desilo, a istakao da Teksas ima ovlašćenje da štiti svoju granicu.

Država Teksas će verovatno uložiti žalbu na odluku američkog okružnog sudije Dejvida Ezre iz Teksasa. Ta država je u poslednje dve godine agresivno pomerala zakonske granice da bi obuzdala priliv migranata, te je ostavila i plutajuću barijeru.

Desetine jarko narandžastih plutača – bova metarskog prečnika sa sidrima u koritu reke stvorile su barijeru dužu od fudbalskog terena na delu reke gde migranti često pokušavaju da pređu iz Meksika. Teksas je postavio i žičanu i čeličnu ogradu na granici, a naoružane službenike ovlastio ;da hapse migrante zbog optužbi za upad.

Bove raspoređene u julu donele su brz pravni izazov američkog Ministarstva pravosuđa koje je optužilo Teksas da ;bez dozvole postavlja barijeru na međunarodnu granicu. Administracija predsednika Džoa Bajdena je takođe rekla da je barijera izazvala humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl pas (Eagle Pass) gde su ;granične patrole zabeležile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000 što je manje nego u isto vreme prošle godine.

Bajdenova administracija je saopštila da je ilegalni prelazak granice opao jer su nova imigraciona pravila stupila na snagu u maju pošto su istekla ograničenja za azil u vezi s pandemijom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije