Surlić: Evropski zvaničnici terminom "defakto priznanje" čine plezir Prištini

Datum: 01.11.2023
Podeli Tvituj

Stefan Surlić sa FPN kaže za RTS da je "defakto priznanje", o kojem je govorila predsednica EK Ursula fon der Lajen, nešto što se koristi da bi se učinio "plezir" Prištini, jer vlada Aljbina Kurtija tvrdi da je neka vrsta međusobnog priznanja preduslov za primenu sporazuma. Kada je reč o formiranju ZSO, Surlić kaže da je očigledno da su ponuđeni konkretan statut ZSO i novi principi. ali da su evropski zvaničnici pribegli dobro znanoj "konstruktivnoj nejasnoći".

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka ocenio je u Dnevniku RTS-a, povodom jučerašnje posete predsednice EK Ursule fon der Lajen koja je ponovila da se od Srbije očekuje defakto priznanje nezavisnosti Kosova, da su njene poruke bile blaže u Beogradu u odnosu na one u Prištini, iz taktičkih razloga.

"Kada govorimo o defakto priznanju, ona je pomenula priznavanje dokumenata koji su izdati od strane institucija Prištine i ostale korake. Možemo da pretpostavljamo da su ti ostali koraci nešto što je već najavljeno i u Lajčakovom planu, nešto što je deo nemačko-francuskog predloga", smatra Surlić.

Ocenjuje da je termin "de fakto priznanje" zapravo nešto što se koristi da bi se učinio "plezir" Prištini, jer vlada Aljbina Kurtija konstantno tvrdi kako je neka vrsta međusobnog priznanja preduslov za bilo kakvu primenu ostalih tačaka sporazuma.

"U tom smislu, nastavak pregovora, naravno da će biti težak", dodaje Surlić.

ZSO i "konstruktivna nejasnoća" evropskih zvaničnika

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnosti da bude formirana u formatu iz Briselskog sporazuma, Surlić kaže da je očigledno da su ponuđeni konkretan statut ZSO i novi principi.

"Mislim da su evropski zvaničnici pribegli nečemu što već dobro znamo, to je ta konstruktivna nejasnoća, odnosno da je njihov pravnički tim koristio termine koji bi bili prihvatljivi normativnom okviru u Prištini, a da se pritom zadrži suština, a to je da Zajednica srpskih opština podrazumeva zaštitu, samoupravu i autonomiju za Srbe u sferama koja su za njih od vitalnog interesa", objašnjava Surlić.

Naravno, prema njegovim rečima, svedočimo jednoj vrsti manipulacije i da Priština konstantno govori kako je Zajednica srpskih opština protivna njihovim okvirima.

Smatra da su najave Aljbina Kurtija o oceni ustavnosti zapravo neka vrsta kupovine vremena i da ne postoji jasna spremnost Prištine da primeni dogovoreno.

Kosovo i evropske integracije – "lažna dilema"

Što se tiče poruka Ursule fon der Lajen u pogledu evropskih integracija Srbije, ocenio je da je članstvo na dugom štapu.

"Dijalog Beograda i Prištine ne treba posmatrati kroz prizmu bilo kakvog rešavanja trajnog odnosa između dve strane, jer kod nas važi jedna lažna dilema. Niti će se nastavkom evropskih integracija i ubrzanjem Srbija odreći Kosova, a niti će ga vratiti potpuno pod okrilje ustavnog poretka ukoliko bi se odrekla evropskog puta", ocenio je Surlić.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije