Sveštenik iz Rijeke priznao medijima da je seksualno zlostavljao 13 dečaka

Datum: 25.05.2023
Podeli Tvituj

Sveštenik i bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Milan Špehar priznao da je seksualno zlostavljao 13 dečaka starih između 6 i 13 godina.

“Niko za moja zlodela nije ni krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih dela. Ne preostaje mi drugo nego da ih iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, pre svega, izleči sve one rane koje sam im ja naneo, a i Crkvu da molim za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga poverenja u mene i svešteničkog zvanja”, rekao je Špehar za hrvatski list Nacional u pismenom odgovoru.

Izvor lista Nacional iz svešteničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, uvek je imao dva do tri bogoslova koje je držao blizu sebe, pozivao ih je na putovanja i u svoj stan na Trsatu.

Špehar je poručio da je pritisnut teretom javnosti, a da je od pape tražio da ga razreši svešteničkog zvanja i svede ga na laički status. Ukoliko papa usliši zahtev, to će biti presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, jer se ne pamti da je ijedan sveštenik ikada javno priznao sopstvene seksualne prestupe.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u utorak je izjavio da je sveštenik M. Šp. (70) optužen 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloletnika.

“U vreme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivicu. Izrečene su mu mere zabrana vršenja ovlašćenja koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrešenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu”, rekao je riječki nadbiskup.

Godinama nakon tog slučaja, 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga.

Optuženi je priznao da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993. i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dečaka starosti od 6 do 13 godina. Tada se sveštenik M.Šp. lično prijavio policiji za bludne radnje prema deci i maloletnicima. Tražio je od pape oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je uslišeno 13. decembra 2018. godine.

Riječki nadbiskup je o ovom slučaju obavestio Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodela koja je priznao M. Šp. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji.

“Otpuštanjem iz kleričkog staleža M. Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obavešten nadležni Dikasterij”, rekao je Uzinić.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije