Tužna godišnjica za SAD: 22 godine od najsmrtonosnijeg terorističkog napada

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Sjedinjene Američke Države (SAD) obeležiće danas 22. godišnjicu najsmrtonosnijeg terorističkog napada počinjenog na teritoriji te zemlje, u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, podseća Glas Amerike (VOA).

Počinioci, militanti terorističke organizacije Al Kaide, oteli su četiri komercijalne letelice, od kojih su dvema udarili u kule bliznakinje u finansijskoj četvrti na njujorškom Menhetnu, dok su jednu srušili kod Pentagona – sedišta američkog Sekretarijata za odbranu u državi Virdžinija.

Četvrta letelica pala je u polje u Šenksvilu u državi Pensilvanija, pošto su se putnici usprotivili otmičarima.

To su ujedno i mesta na kojima se svake godine održavaju centralne manifestacije povodom napada 11. septembra 2001. godine, a uz to, građani se žrtava sećaju i u lokalnim sredinama.

Uoči 22. godišnjice novom DNK metodom identifikovane su još dve žrtve terorističkih napada u Njujorku, a radi se o muškarcu i ženi koji su poginuli u urušuvanju zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Njujorška vatrogasna služba dodala je imena još 43 svoja pripadnika na Memorijal u Njujorku.

Američki predsednik Džozef Bajden neće prisustvovati nijednom od ovogodišnjih memorijala, jer će biti na Aljasci gde će obeležavanje provesti u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof učestvovaće na manifestacijama sećanja na njujorškom Menhetnu.

Prema tradiciji, na toj komemoraciji ne govore političari, već rođaci žrtava i čitaju se imena stradalih.

Uz njih, komemoraciji u Njujorku prisustvovaće sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas i američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild.

Osim u Njujorku, suprug američke potpredsednice Emhof prisustvovaće i pomenu u Šenksvilu u Pensilvaniji, dodaje Glas Amerike.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije